Mask: Vjerovatno niko od nas neće imati posao zbog AI

Vjerovatno niko od nas neće u budućnosti imati posao zbog razvoja vještačke inteligencije (AI), ali problem će biti pronalaženje smisla egzistencije, izjavio je američki preduzetnik Ilon Mask.

On je, govoreći preko veb kamere na konferenciji Vivateh u Parizu, naglasio da su za ostvarenje ovakvog scenarija neohodni “univerzalni visoki prihodi” i budućnost u kojoj neće biti nedostataka robe i usluga, prenosi Si-En-En (CNN).

Prema Maskovoj viziji, ljudi će i dalje moći da rade ako to žele, ali to neće biti obavezno.

“Ako želite da radite posao koji je neka vrsta hobija, možete, ali vještačka intelegencija i roboti će nabavljati svu robu i obavljati sve usluge koje su vam potrebne”, rekao je vlasnik kompanije Tesla, prenosi Tanjug.

On je istovremeno naveo da je zabrinut oko razvoja vještačke inteligencije i pozvao roditelje da svojoj djeci organiče pristup društvenim medijima, pošto te platforme “programira vještačka inteleigencija koja podiže dopamin na maksimum”.

Mask je ranije ove godine naveo da će AI koja je pametnija od čovjeka biti dostupna do 2026. godine.

Izvršni direktor firme Baidu, Robin Li juče je na Vivateh konferenciji izjavio da su današnji najmoćniji AI modeli još dosta daleko od nivoa na kojem je intelekt čovjeka.

Li smatra da će AI biti potrebno bar 10 godina da prestigne ljudsku inteligenciju.

Podijeli ovaj članak