Banke u BiH za tri mjeseca zaradile 230 miliona KM

Banke u Federaciji BiH su u prvom kvartalu ove godine imale dobit od 174,3 miliona KM, što je više za 29,2 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok su banke u Republici Srpskoj imale istu dobit kao 2023. godine i ona je iznosila oko 55,5 miliona KM.

“Banke u ovom entitetu imaju više prilika za ostvarenje dobiti, ali za mene je problem što ovolika dobit znači praktično izvlačenje novca iz privrede i od građana u interesu malog broja subjekata (banaka), koji su najvećim dijelom u stranom vlasništvu i koji ovu dobit mogu (a to bar neke sigurno i hoće) proslijediti svojim matičnim bankama izvan BiH, čime je nepovratno izgubljen.

Mislim da bi regulatori morali intervenisati u smislu ograničenja ili kamatnih stopa ili ostalih naknada koje banke obračunavaju (platni promet, održavanje računa i ostale usluge) i poduzeti mjere kojima bi se umanjila mogućnost ostvarivanja ovolike dobiti nesrazmjerne poslovanju ostatka privrede i stvorio pritisak za povećanje kamatnih stopa na štednju kako bi se barem na taj način dio novca vratio nekim klijentima. Bilo bi zanimljivo provjeriti i postoji li razlika u ponašanju banaka u domaćem i stranom vlasništvu u pogledu visine naknada, kamata i dobiti, odnosno da li svi jednako koriste (zloupotrebljavaju) tržišnu poziciju”, objasnio je Gavran.

Izvor: Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak