Evropska unija osudila zatvaranje poslovnica srpskih banaka na Kosovu

Evropska unija u utorak je osudila ovosedmično zatvaranje šest poslovnica srpskih banaka na Kosovu, nazvavši taj potez “eskalirajućim” usred zastoja u pregovorima između vlade u Prištini i Srbije.

Zatvaranje šest banaka u ponedjeljak demontiralo je ono što je ostalo od srpskih finansijskih institucija na sjevernom Kosovu, gdje žive Srbi.

Napetosti između Srbije i Kosova tinjaju mjesecima nakon što je Kosovo učinilo euro svojom jedinom legalnom valutom i efikasno zabranilo srpski dinar.

Taj je potez razljutio Srbiju, koja nastavlja da finansira paralelni zdravstveni, obrazovni i sistem socijalne sigurnosti za Srbe na Kosovu.

Dvije su strane održale razgovore u Briselu o tom pitanju, ali nisu postigle dogovor.

– U daljnjem nedostatku održivih alternativa, to će imati negativne učinke na svakodnevni život i životne uvjete kosovskih Srba i drugih zajednica koje ispunjavaju uvjete za finansijske transfere iz Srbije, rekao je glasnogovornik EU za vanjske poslove Peter Stano u izjavi.
– Operacija u ponedjeljak ponovno dokazuje da kosovske vlasti daju prednost jednostranim i nekoordiniranim akcijama umjesto saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima, dodao je, nazivajući zatvaranja “eskalirajućim”.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla branio je zatvaranje poslovnica Poštanske štedionice s licencom Srbije, rekavši da je cilj tog poteza podržati “vladavinu zakona i reda”.

Misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a sa sjedištem na Kosovu rekla je da je obaviještena “neposredno prije početka” operacije, navodi se u saopštenju.

“Osoblje KFOR-a nije bilo uključeno u izvršenje ovih operacija”, dodaje se u saopštenju, uz dodatak da KFOR “očekuje pravovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovske policije ili Kosovskih sigurnosnih snaga koja bi mogla utjecati na regionalnu sigurnost”.

Priština je tvrdila da isplate Beograda Srbima nisu zabranjene, ali da bi se trebale vršiti u eurima.

Kosovo je prihvatilo euro kao svoju valutu 2002. godine, uprkos tome što nije članica Evropske unije niti njene eurozone.

Albanci čine oko 90 posto stanovništva Kosova od 1,8 miliona ljudi, ali su Srbi većina u nekoliko sjevernih opština.

Podijeli ovaj članak