Međunarodni javni poziv NLB Grupe za mlade umjetnike je uspješno završen

Od 15. februara do 21. marta 2024. umjetnici mlađi od 35 godina iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova mogli su se prijaviti na međunarodni javni poziv NLB Grupe pod nazivom Na raskršću. Svoje radove prijavilo je 83 umjetnika sa svih tržišta na kojima posluje NLB Grupa.

NLB Grupa nije samo vodeća bankarska i finansijska grupacija sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u Jugoistočnoj Evropi, već je i važan pobornik i pokrovitelj regionalne kulture i umjetnosti. U tu svrhu NLB Grupa je uspostavila program kulturne baštine NLB MUZA koji se sastoji od umjetničkih i muzejskih zbirki te muzeja i galerija NLB Grupe. Dio programa NLB MUZA je i kolekcija savremene umjetnosti SEE Art, koja je osnovana u januaru 2023.godine. Naručivanjem, otkupom, izlaganjem i promocijom savremenih umjetničkih dela, NLB Grupa postaje glavni oslonac i partner savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Tražili smo umjetnička djela koja se uklapaju u koncept umjetničke kolekcije SEE, koja predstavlja različite kulture, identitete i sjećanja koja su oblikovala našu zajedničku istoriju u regionu Jugoistočne Evrope tokom vremena. Kolekcija ima za cilj da unaprijedi razumjevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, da promoviše toleranciju i različitost, a istovremeno da rađa nove održive ideje i akcije sa različitim izrazima savremene umjetnosti. Nova umjetnička kolekcija nudi autentično i jedinstveno umjetničko iskustvo, inspiriše i motiviše, oslikava društvo i okolinu, te igra aktivnu ulogu u jačanju ideja vezanih za predosjećanje budućnosti.

Izabrali smo umjetnička djela

Među 83 pristigla umjetnička djela, nakon pažljivog pregleda i evaluacije, međunarodni stručni žiri odabrao je dva koja će biti izložena na otvaranju izložbe u novoj galeriji Bankarium u centru Ljubljane, početkom naredne godine.

Autorka prvog odabranog umjetničkog rada pod nazivom »From presence to memory and back« je Arijana Kadić iz Crne Gore. Riječ je o umjetničkom performansu u kojem umjetnica kao centralni element koristi naslijeđeni tepih, koji joj služi kao portal koji je povezuje sa precima, kao most između sadašnjosti i vječnosti. Autori drugog umjetničkog rada, koji će biti prikazan na otvaranju izložbe, su Dalea Kovačec i Marko Damiš iz Slovenije, sa svojom interaktivnom instalacijom pod nazivom »From Birth to Byte: A Generative Lifescape«. To je instalacija koja koristi kamere, ekrane i ogledala za predstavljanje raznolikog spektra ličnih, direktnih narativa na društvenim mrežama, koji prikazuju širok spektar ljudskog života od rođenja do smrti. Ovi narativi pokrivaju sve, od običnih trenutaka do važnih prekretnica i nepredviđenih izazova.

Argumentacija međunarodnog stručnog žirija: „Odlučili smo da pozovemo umjetnicu Arijanu Kadić da izlaže u našoj galeriji zbog ličnog narativa umjetnice. Njena priča je duboka i autentična, odražava pravo ljudsko iskustvo koje može govoriti široj publici i stvara snažnu emocionalnu vezu. S druge strane, rad Dalee Kovačec i Marka Damiša je rječit i vrlo aktuelan. Ova sposobnost omogućava direktnu interakciju između umjetničkog djela i gledaoca, stvarajući dinamično iskustvo koje se stalno mijenja i prilagođava aktuelnim podacima i okolnostima.”

Međunarodni stručni žiri je bio u sastavu:

  • Tevž Logar, nezavisni kustos, urednik i pisac, predsjednik Umjetničkog savjeta NLB;
  • Mira Gačina, istoričarka i kritičarka umjetnosti, kustos, članica Umjetničkog savjeta NLB;
  • Ana Herman, menadžerka komunikacija u NLB-u; i
  • Matko Mioč, direktor, NLB Kulturna baština.

U NLB Grupi želimo da se zahvalimo svim umjetnicima koji su učestvovali na našem javnom pozivu i stručnom žiriju na predanom radu.

Podijeli ovaj članak