Dimon: Američka ekonomija bi mogla doživjeti tvrdo prizemljenje, stagflacija bi bila najgori scenario

Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon

Predsjednik i izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon kaže da bi američka ekonomija mogla doživjeti “tvrdo prizemljenje”.
Kada ga je CNBC-jev Sri Jegarajah upitao o mogućnosti tvrdog slijetanja, Dimon je odgovorio: “Možemo li ga stvarno vidjeti? Naravno, kako bi neko ko čita istoriju mogao reći da nema šanse?”

Izvršni direktor je govorio na JPMorgan Global China Summitu u Šangaju.

Dimon je rekao da će najgori ishod za američku ekonomiju biti scenario “stagflacije”, gdje inflacija nastavlja da raste, ali se rast usporava zbog visoke nezaposlenosti.

“Gledam niz ishoda i opet, najgori ishod za sve nas je ono što vi nazivate stagflacijom, višim stopama, recesijom. To znači da će profit poduzeća pasti i da ćemo sve to prebroditi. Mislim, svijet je to preživio, ali samo mislim da su šanse bile veće nego što drugi ljudi misle.”

Međutim, rekao je da je “potrošač još uvijek u dobroj formi” – čak i ako ekonomija sklizne u recesiju.

Ukazao je na stopu nezaposlenosti koja je ispod 4 posto već oko dvije godine, dodajući da plaće, cijene stanova i dionica rastu.

Ipak, Dimon je istakao da su nivoi povjerenja potrošača niski.

“Čini se da je to uglavnom zbog inflacije…Dodatni novac od Covida se smanjuje. Još uvijek je tu, znate, u donjih 50% nekako je nestalo. Tako da ću to nazvati normalnim, a ne lošim.”

Zapisnik sa sastanka Fed-a u maju objavljen u srijedu pokazao je da su kreatori politike postali zabrinutiji zbog inflacije, a članovi Saveznog odbora za otvoreno tržište naznačili su da im nedostaje povjerenja u ublažavanje monetarne politike i smanjenje kamata, piše SEEbiz.

Podijeli ovaj članak