Cijene nafte pale

Cijene nafte pale su u srijedu na 82 USD budući da se rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američkog Fed-a sa snižavanjem troškova zaduživanja zaustaviti ekonomiju i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 87 centi i iznosila je 82,01 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,85 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu trgovaca je rast zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke udruženja proizvođača API. Na pragu sezone vožnje zalihe sirove nafte porasle su po njihovim navodima 2,48 miliona barela, a benzina 2,1 milion barela.

Signal slabije potražnje u vodećm svjetskom potrošaču nadovezao se na strahovanja da će visoki troškovi zaduživanja u SAD-u zakočiti ekonomiju i potražnju za energentima.

Zvaničnici Fed-a rekli su u utorak da bi sa sniženjem kamatnih stopa trebalo pričekati još nekoliko mjeseci i uvjeriti se da se inflacija zaista spušta prema ciljanih dva odsto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak