Robni izvoz eurozone naglo je pao u martu

Robni izvoz eurozone je u martu najviše pao od ljeta pandemijske 2020. godine, a naglo je opao i uvoz, pokazali su u utorak podaci Evropskog statističkog ureda. 

Izvoz robe iz 20-člane  zajednice eurozone smanjen je u martu za 9,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izračunao je Eurostat, najjači od avgusta 2020. godine. 
U februaru je gotovo stagnirala, a u januaru je porasla za 0,6 odsto. Izvoz robe unutar eurozone je u martu pao još oštrije, za 12,4 odsto, otprilike duplo snažnije nego u februaru.

Eurozona je u martu značajno smanjila uvoz robe, za 12,0 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U februaru je pao za 8,3 odsto, au januaru za 16,1 odsto.  Uvoz robe unutar eurozone potonuo je za 12,6 odsto, takođe otprilike dvostruko jači nego u februaru.

Trgovinski bilans između eurozone i svijeta u martu je pokazao suficit od 24,1 milijardu eura, što je za 26,2 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.  Vrijednost interne razmjene smanjena je za 12,4 odsto u odnosu na prošlogodišnji mart.

U odnosu na februar, izvoz robe iz evrozone je u martu povećan, prema desezoniranim podacima, za 0,1 odsto, dok je uvoz zabilježio isti procentualni pad.  Tako je trgovinski suficit u martu povećan za 3,6 odsto u odnosu na februar i iznosio je 17,3 milijarde evra.

U prva tri mjeseca ove godine izvoz robe iz evrozone povećan je za 0,5 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok je uvoz smanjen za 2,4 odsto, pokazuju podaci Evropskog statističkog ureda.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak