BMW i Jaguar koristili su zabranjene kineske djelove

BMW, Jaguar Land Rover (JLR) i Volkswagen (VW) koristili su djelove dobavljača na listi firmi kojima je zabranjeno zbog navodne povezanosti s kineskim prisilnim radom, navodi se u izvještaju američkog Kongresa.

Najmanje 8.000 BMW Mini Cooper automobila uvezeno je u SAD sa komponentama zabranjene kineske firme Sichuan Jingweida Technology Group (JWD), prema izvještaju osoblja predsjednika Senatskog odbora za finansije Rona Wydena .

“Interna kontrola proizvođača automobila očigledno ne radi svoj posao”, rekao je demokratski senator.

BMW je rekao da ima “stroge standarde i politike u pogledu prakse zapošljavanja, ljudskih prava i uslova rada, koje svi naši direktni dobavljači moraju slijediti”.

Dodao je da je poduzeo korake da “zaustavi uvoz zahvaćenih proizvoda i da će sprovesti servisnu akciju sa obavještenjem kupaca i prodavača za pogođena motorna vozila”.

Jaguar Land Rover rekao je za BBC da “ozbiljno shvata pitanja ljudskih prava i prisilnog rada i da ima aktivan tekući program zaštite ljudskih prava i mjera protiv ropstva”.

VW nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

G. Wyden je također pozvao američku agenciju za carinu i graničnu zaštitu da “pojača provođenje i obračuna s kompanijama koje podstiču sramnu upotrebu prisilnog rada u Kini”.

U izvještaju se navodi da je Jaguar Land Rover uvezao rezervne dijelove koji su uključivali komponente iz JWD-a nakon što je kompanija stavljena na listu zabranjenih. JLR je rekao da je sada identifikovao i uništava sve zalihe koje ima širom svijeta koje uključuju ovu komponentu. U februaru je VW rekao da su hiljade njegovih vozila, uključujući Porschee i Bentleye, zadržane od strane vlasti jer su u njima imale komponentu koja krši američke zakone protiv prisilnog rada. VW je dobrovoljno obavijestio carinske službenike o tom pitanju, navodi se u izvještaju.

Kongres je usvojio Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada (UFLPA) u zakon 2021. godine. Zakon ima za cilj da spriječi uvoz robe iz kineske sjeverozapadne regije Xinjiang za koju se vjeruje da su je proizvodili ljudi iz manjinske grupe Ujgura u uslovima prisilnog rada.

JWD je dodat na UFLPA listu entiteta u decembru 2023., što znači da se pretpostavlja da su njegovi proizvodi proizvedeni prisilnim radom. Kina je optužena da je zatvorila više od milion Ujgura u Xinjiangu protiv njihove volje u posljednjih nekoliko godina. Vlasti Kine su negirale sve navode o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu.

Izvor: BBC

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak