HE „Perućica“ za 64 godine postojanja proizvela skoro 55 miliona megavat sati električne energije

Hidroelektrana (HE) „Perućica“ obilježila je 64 godine postojanja, a za to vrijeme proizvela je skoro 55 miliona megavat sati električne energije.

Redovni remonti i održavanje doprinijeli su dobroj pogonskoj spremnosti naše najstarije hidroelektrane, a sa završetkom velikih projekata čija je realizacija u toku, za 2-3 godine stara dama će biti potpuno modernizovan i pouzdan proizvodni objekat.

Od kada su 1960. godine iz HE „Perućica“ potekli prvi kilovati električne energije stara dama koja je 12. maja napunila 64 godine, dala je ogromni doprinos elektroenergetskom sistemu Crne Gore, proizvela je blizu 55 miliona megavat sati, kaže rukovodilac te Podružnice Radovan Đukanović.

I pored količina padavina koje su znatno manje od plana i nedostatka sniježnih koje su uslovile slabe dotoke, to nije uticalo na stanje u akumulacijama.

Bez obzira na količine padavina u mjesecima pred nama, proizvodnje će sasvim je sigurno biti u junu i julu, s tim da se, kako kaže Đukanović, neće ponoviti situacija od prije dvije godine kada su Krupac – kupalište Nikšićana ostavili bez vode.

Redovni remonti, održavanje zaslužni su za dobru pogonsku spremnost HE „Perućica“. Prije desetak godina u potpunosti su rekonstruisana prva četiri agregata, a na 64 rođendan počela je druga faza kojom su obuhvaćena preostala tri.

Uskoro će biti raspisan Javni poziv za projektovanje, isporuku i montažu agregata A 8, a aktivno se radi i na projektu prevođenja viška vode rijeke Zete u Slano i njegovo spajanje sa Krupcem.

Sredinom godine očekuje se puštanje u pogon potpuno rekonstruisanih mini hidroelektrana Podgor i Rijeka Crnojevića, a znatno su unaprijeđeni i uslovi za radnike, kojih je 150.

Podsjetimo, za proizvodnju električne energije HE „Perućica“ koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja pri povoljnom padu na kratkom rastojanju pokreću njenu turbinu. U sastavu stare dame, čija je instalisana snaga 307 MW, su akumulacije Krupac i Slano i retenzija Vrtac, a dio sistema čini i pet malih hidroelektrana na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja, Šavnika.

Izvor: RtNK

Podijeli ovaj članak