Ryanair povećao neto dobit 34 odsto, rekordan profit od 1,92 milijarde eura

Irski niskotarifni avio prevoznik Ryanair u poslovnoj je godini koja je završila krajem marta ostvario rekordnu neto dobit od 1,92 milijarde eura, što je 34 odsto više nego godinu prije. Prihodi su porasli za 25 odsto na 13,4 milijarde eura, prenose novinske agencije.

Kako je saopšteno iz Ryanaira, povoljni poslovni rezultati prvenstveno su posljedica veće potražnje koja je “zasjenila” rast cijena goriva.

Potražnja za njihovim avionskim kartama porasla je za devet odsto, pa su u prošloj poslovnoj godini imali 184 miliona putnika. Gorivo je u međuvremenu poskupjelo za gotovo trećinu na 5,1 milijardu eura.

Istovremeno, irski avio prevoznik najavio je da bi mogao prevesti do 200 miliona putnika u tekućoj finansijskoj godini, dok se vazduhoplovni sektor nastavlja oporavljati od pandemije covida-19.

Michael O'Leary

“Konačni rezultati uveliko će zavisiti o tome kako ćemo izbjeći štetne događaje”, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary u izjavi objavljujući poslovne brojke.

Među rizicima je, kako prenosi seebiz.eu,  izdvojio velike poremećaje kontrole vazdušnog prometa zbog ratova u Ukrajini i Gazi, kao i daljnja kašnjenja isporuka vezana uz američkog proizvođača vazduhoplova Boeing.

O'Leary je prije dvije sedmice upozorio da će ljetne cijene najvjerovatnije biti manje povećane od ranije najavljenih od 5% do 10%, koje se očekivalo tek krajem aprila. Avio-kompanija je saopštila da je njena nova prognoza o ravnom do skromnom godišnjem vrhuncu ljetnih cijena “u velikoj mjeri zavisna” o letnjim rezervacijama u posljednjem trenutku.

 

Podijeli ovaj članak