Države BRICS-a sada se otvoreno pripremaju za globalni kolaps dolara

Grupa zemalja BRICS-a otvoreno se priprema za potencijalni globalni kolaps dolara i razgovara o uvođenju alternativne valute koja bi mogla poslužiti kao zamjena.

To je prema izjavama ruskog izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Alekseja Mozhina. Rekao je da su padovi trenutnog finansijskog sistema sve očigledniji i istakao kako bi BRICS mogao pojačati u takvom slučaju i pružiti održivu alternativu.

Prema Mozhinu, zemlje članice BRICS-a mogle bi razviti valutu temeljenu na onima svojih članica, uključujući indijsku rupiju, kineski juan, brazilski real, južnoafrički rand i rusku rublju.

Za medije je rekao: “O takvom predlogu se razgovara. U slučaju kolapsa dolara i međunarodnog monetarnog sistema, biće potrebno pretvoriti pomenutu obračunsku jedinicu BRICS-a u pravu valutu, potkrijepljenu robom razmjene.”

Među državama BRICS-a i drugim zemljama postoji široka podrška udaljavanju od dolara u korist nacionalnih valuta. Unija navodno takođe razmatra digitalne valute kao sredstvo pružanja više mehanizama za trgovinu, piše portal Logicno.com.

Ideja je smanjiti njihovu ranjivost na fluktuacije tečaja dolara i smanjiti utjecaj finansijskih sankcija sa Zapada. To je bilo vidljivo kada je zapadni finansijski sistem odsjekao Rusiju nakon izbijanja sukoba u Ukrajini 2022. Neki posmatrači smatraju da će razvoj zajedničke valute biti teška bitka s obzirom na mnoge geografske, političke i ekonomske razlike između zemalja članica BRICS-a.

Međutim, čelnici poput brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve rekli su da zemlje koje ne koriste dolar ne bi trebale biti prisiljene međusobno da trguju koristeći tu valutu. Na summitu prošle godine objasnio je da valuta BRICS-a “povećava naše mogućnosti plaćanja i smanjuje našu ranjivost”.

BRICS bi mogao prekinuti dominaciju dolara čak i bez zajedničke trgovinske valute

Čak i bez zajedničke trgovačke valute, blok bi još uvijek mogao zamahnuti “loptom koja uništava ekonomiju” dominacijom dolara, prema bivšem ekonomisti Bijele kuće Joeu Sullivanu. Rekao je da, iako su zemlje BRICS-a poricale da je suparnička valuta neizbježna, blok drugih zemalja s tržištima u razvoju koje su pozvane da im se pridruže, poput Irana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije, Argentine i Egipta, mogao bi predstavljati veliku prijetnju dolaru kako njihov uticaj raste.

Zapravo, pridruživanjem Saudijske Arabije, Etiopije i Egipta – tri zemlje koje okružuju Sueski kanal, vitalni prolaz za robu koja teče na međunarodna tržišta – BRICS bi imao uticaj na više od 12% cjelokupne globalne trgovine. U međuvremenu, s Iranom, UAE i Saudijskom Arabijom među najvećim svjetskim izvoznicima fosilnih goriva i Rusijom, Kinom i Brazilom kao glavnim izvoznicima plemenitih metala, blok bi mogao imati značajan uticaj na tržištima roba.

Izjavio je: “Zemlje BRICS+ ne moraju čekati da zajednička trgovinska valuta ispuni tehničke uslove tipične za globalnu pričuvnu valutu prije nego što svoju novoproširenu ekonomsku uništavajuću loptu okrenu prema dolaru.”

Kineski juan već istiskuje druge valute u trgovini jer ga njegovi trgovinski partneri sve više koriste, a to bi dolar moglo izgubiti svoje uporište.

“Države BRICS+ čak ne moraju nužno imati zajedničku trgovinsku valutu da bi odvojile domenu King Dollar. Ako je BRICS+ zahtijevao da plaćate svakoj članici u vlastitoj nacionalnoj valuti kako biste trgovali s bilo kojom od njih, uloga dolara u svjetska bi ekonomija pala”, dodao je Sullivan.

S obzirom na to da su države članice BRICS-a sada otvorenije u pogledu odmicanja od dolara i trgovanja u nacionalnim valutama ili razvoja vlastite valute, vrijeme je da se pripremite za stvarnost da bi se potpuna dedolarizacija mogla dogoditi ranije nego što se prije vjerovalo.

Podijeli ovaj članak