Kupovina nekretnina u Crnoj Gori je luksuz: Šta obuhvata Predlog zakona o Fondu stan za sve

Predlog zakona o Fondu stan za sve predat je u skupštinsku proceduru. Predlagači akta su poslanici/ce URE Ana Novaković Đurović, Dritan Abazović, Filip Adžić i Miloš Konatar.

Predloženim zakonom uspostavlja se Fond stan za sve, radi omogućavanja kupovine prvog stana za građane Crne Gore koji nemaju u svom vlasništvu stan ili nekretninu za stanovanje.

“Kupovina stana za građane u Crnoj Gori je u poslednjih nekoliko godina postala luksuz, posebno ako uzmemo u obzir stalni rast cijena nekretnina na tržištu. Procjene Udruženja podstanara ukazuju da u Crnoj Gori živi preko 40 000 porodica bez stambenog prostora, a od tog broja 30 000 porodica živi podstanarskim načinom života. Veliki broj građana, posebno mladih, je primoran da mijenja mjesto prebivališta usijed neravnomjernog regionalnog razvoja i stoga su primorani da u drugim gradovima iznajmljuju nekretnine u kojima će živjeti. Iznajmljivanje nekretnina na tržištu iznosi danas i do 500/600 eura, a svjedoci smo da plate u Crnoj Gori nijesu dovoljne da bi, u ovim slučajevima, onome ko iznajmljuje stan omogućile pristojan život”, ističe se u obrazloženju predloga zakona.

Prema podacima Monstata iz trećeg kvartala 2023. godine, prosječna cijena kvadratnog metra u Crnoj Gori iznosi 1.650 eura,

“Ovi podaci potvrđuju trend stalnog rasta cijene nekretnina u Crnoj Gori i nemogućnost velikog broja građana da, u ovim okolnostima kupe prvi stan. Ove godine, Vlada Crne Gore obustavila je realizaciju projekta 1.000 plus, na osnovu kojeg je stambeno pitanje po povoljnim uslovima u proteklih desetak godina riješilo oko 4.000 crnogorskih građana. Stoga trenutno u državi ne postoji program, akcija, niti sistemsko rješenje kojima se građanima olakšava kupovina prvog stana. Izostanak sistemskog pristupa u rješavanju stambenog pitanja u Crnoj Gori ima brojne posljedice po društveni i ekonomski razvoj, Crna Gora ostaje zemlja u kojoj najveći broj mladih do 30 godina živi sa roditeljima, usled ovakvih okolnosti tj. nemogućnosti da priušte sopstveni stambeni prostor”, stoji u obrazloženju.

Konstatuje se da ovaj trend negativno utiče na osamostaljivanje mladih ljudi, preuzimanje odgovornosti za samostalni život, pa posljedično i na njihovu aktivnost na tržištu rada.

“Pored toga, negativan trend odnosi se i na odiazak mladih iz zemlje. Upravo zbog ograničenja za kupovinu stana, izostanka sopstvene nekretnine koja bi ih vezala za zemlju i podstakla na aktivan rad, mladi u velikom broju napuštaju Crnu Goru, koja postaje zemlja sa stanovništvom koje, prema poslednjim podacima Monstata, ubrzano stari. Mladi parovi često, iz ovih razloga odlažu zasnivanje porodice. To, između ostalog, za posljedicu irna činjenicu da Crna Gora već nekoliko godina bilježi negativan prirodni priraštaj”, piše u obrazloženju predloga zakona.

Naglašava se da je, kako konsultovanje stručne javnosti iz tržišta nekretnina ukazuje da u dogledno vrijeme neće doći do pada cijene na tom tržištu, država u obavezi da pokrene sistemsko rješenje kojim će se građanima omogućiti rješavanje stambenog pitanja po povoljnijim uslovima.

“Prvi korak ka rješavanju ovog pitanja je formiranje posebnog, državnog Fonda stan za sve. Fond ima status pravnog lica, a osnivač Fonda je Vlada. Predloženim zakonom, pored statusa, utvrđuju se djelokrug rada, organi Fonda, javnost rada, interni akti, finansiranje, te pravni osnov za pokretanje postupka za ostvarivanje prava za kupovinu prvog stana”, zaključuje se u obrazloženju predloga zakona.

Osnivački kapital Fonda obezbijediti iz državnog budžeta

Ukoliko predlog zakona dobije neophodnu podršku, sredstva za rad Fonda stan za sve obezbjeđivala bi se iz budžeta Crne Gore,  prodaje stanova građanima koji ispunjavaju uslove, definisane pravilnikom, za kupovinu prvog stana, prodaje poslovnih prostora, donacija, poklona i drugih izvora.

Predlogom zakona je propisano da zahtjev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava za kupovinu prvog stana podnosi građanin, odnosno građanka Crne Gore koji nemaju u svom vlasništvu stan ili nekretninu za stanovanje. Uz zahtjev se, osim dokumentacije definisane posebnim pravilnikom, obavezno dostavlja potvrda tj. dokaz o državljanstvu Crne Gore, kao i  dokaz da podnosilac zahtjeva nema u svom vlasništvu stan ili nekretninu za stanovanje, piše Adria.tv.

Za sprovođenje ovog predloga zakona potrebno je obezbijediti sredstva u budžetu za potrebe osnivačkog kapitala Fonda.

Podijeli ovaj članak