Crna Gora u junu zatvara jedno poglavlje: Pozitivni IBAR do kraja mjeseca

“IBAR će biti spreman do kraja ovog mjeseca ili najkasnije u prvoj nedjelji juna. Belgijsko predsjedništvo uz podršku Savjeta EU i ključnih država članica insistira na tome da se posao oko IBAR-a završi što prike kako bi imalo dovoljno vremena da pripremi, organizuje i održi Međuvladinu konferenciju u završnici mandata na čelu EU u junu. Plan institucija EU i država članica je da zatvore barem jedno poglavlje u pregovaračkom procesu sa Crnom Gorom u junu i da se na taj konkretan i direktan način potvrdi da je došlo do krucijalnog zaokreta u procesu proširenja EU, ne samo kada je u pitanju Crna Gora već čitav region”, prenijeli su “Vijestima” njihovi dugogodišnji izvori u državama članicama i EU institucijama.

“Inače, u EU rade paralelno na više frontova i Crna Gora je blizu zatvaranja više pregovaračkih poglavlja, ali je opredeljenje da se izabere jedno koje će biti najlakše i najbrže zatvoriti. Reč je o kamenu-temeljcu završnice pregovora Podgorice sa Briselom, jer su prošle četiri godine od kada je otvoreno poslednje poglavlje. Belgijsko predskedavanje želi da pruži snažan impuls novom trendu i da upiše u svoja dostignuća početak završnice pregovora Crne Gore sa EU”, napisao Željko Pantelić, dopisnik Vijesti.

U EU namjeravaju da maksimalno koriste Fond za rast Zapadnog Balkana kao instrument za dodatno ubrzanje evropskih integracija Crne Gore i zato je od fundamentalnog značaja da se sačuva stabilna većina koja će nastaviti da paralelno reformiše pravosudni sistem i da se beskompromisno bori protiv korupcije, organizovanog kriminala i zloupotrebe položaja. Velika suma novca koja će se sliti u Crnu Goru u sledeće tri godine biće planski upotrebljena za strateške infrastrukturne projekte i u vitalnim sektorima s ciljem da se poveća bruto društveni proizvod i obezbede uslovi za dolazak dugoročnih stranih investicija a ne spekulativnih, kratkoročnih i sumnjivog porekla. Direktna posledica te politike biće rast životnog standarda.

U Briselu su zabrinuti zbog talasanja u okviru parlamentarne većine. Liderima svih partija koje čine vladajuću većinu je predočeno koliko je važno da Skupština Crne Gore nastavi da radi kao dosada i da pruža maksimalnu podršku Spajićevoj vladi u ispunjavanju zadataka iz evropske agende. Svako iskakanje iz šina u ovom momentu bilo bi krajnje kontraproduktivno za evropski put Crne Gore.

Prema riječima sagovornika Vijesti, u EU ne vide samo tzv. prosrpske stranke kao opasnost za stabilnost crnogorske vlade već i Demokrate Alekse Bečića. U Briselu su poteze Demokrata doživeli kao nepotrebno kočenje u procesu ispunjavanja merila i kreiranja uslova da se put ka članstvu u EU dodatno ubrza. Drugim riječima, rigidnost Demokrata kroz insistiranje na tehničkim detaljima, uskostranačkim načelima ili interesima, i pored nesumnjive proevropske orijentacije Demokrata, mogu da budu kontraproduktivni i štetni za cilj da Crna Gora do kraja ove decenije postane članica EU.

Odlazeća administracija u institucijama EU, ali i pojedine evropske zemlje, vide Crnu Goru kao svoju uspješnu priču u kojoj su Unija, njene institucije i članice, pokazale da mogu da bude veoma efikasne i da utiču presudno i pozitivno na proces evropskih integracija, uprkos podmetanju klipova u točkove od strane velikih sila, komšijskih država i nepovjerenju SAD.

Na Šumanovom trgu su ponosni što su uz pomoć ključnih država i uz važnu asistenciju Austrije i Slovenije spasili Crnu Goru od katastrofalne krize u koju je mogla veoma lako da sklizne nakon parlamentarnih izbora i da kompromituje preduslove za novi elan evropskih integracija. EU je preko Beča i Ljubljane – šefovi diplomatija dve zemlje Šalenberg i Fajon odigrali su operativni deo posla – podržala proces formiranja Spajićeve vlade sa primarnim prioritetom ispunjavanja obaveza i uslova iz evropske agende. Amerikanci nisu verovali u taj evropski projekat sa Crnom Gorom, Velika Britanija je takođe bila vrlo skeptična, napisao je Pantelić.

(Vijesti.me)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak