Wall Street: Dow Jones prekinuo pozitivan niz

Foto: FB New York Stock Exchange
Američki indeksi su se malo promijenili u ponedjeljak, jer su se trgovci borili s rastućim inflatornim očekivanjima uoči ključnih izvještaja koji će biti objavljeni kasnije tokom sedmice.
Dow Jones Industrial Average je pao za 0,1%, dok se S&P 500 kretao blizu pozitivne nule. Nasdaq Composite je porastao 0,3%.

Istraživanje Federalnih rezervi u New Yorku pokazalo je da su potrošači prošlog mjeseca povećali svoja očekivanja o kratkoročnom i dugoročnom rastu cijena. Na jednogodišnjem nivou inflaciona očekivanja su porasla na 3,3%. Njihova petogodišnja perspektiva porasla je na 2,8%.

Dionice su vratile ranije dobitke nakon objavljivanja rezultata ankete. Brojke takođe dolaze ispred dva ključna izdanja.

Izvještaj o indeksu potrošačkih cijena zakazan je za srijedu. Prema Dow Jones-u, ekonomisti očekuju rast od 0,4% u aprilu na mjesečnom nivou i 3,4% na godišnjem nivou. Očekuje se da će indeks proizvođačkih cijena, koji bi trebao biti objavljen u utorak, prošlog mjeseca porastao za 0,3%.

Dionice meme dionica GameStop porasle su za 87 posto nakon što je “Roaring Kitty”, Reddit nadimak iza kratkog shrift-a 2021, objavljen na internetu prvi put u tri godine.

Dow je imao najbolji sedmični učinak u 2024. godini, porastao je za više od 2% prošle sedmice. S&P 500 i Nasdaq su porasli za više od 1% tokom tog perioda.

Nakon kratkog povlačenja, glavni prosjeci su se vratili na doseg svojih rekordnih maksimuma postavljenih u martu. Dow, S&P 500 i Nasdaq su svi unutar 1% svojih dnevnih maksimuma svih vremena.

Podijeli ovaj članak