OpenAI predstavio najnoviji AI model, GPT-4o, biće dostupan besplatno

OpenAI je juče najavio najnoviji model velikog jezika vještačke inteligencije (AI) za koji kaže da će biti lakši i intuitivniji za korišćenje. Novi model, nazvan GPT-4o je ažuriranje prethodnog modela GPT-4, koji je lansiran prije više od godinu dana.

Model će biti dostupan korisnicima besplatno, što znači da će svako imati pristup najnaprednijoj tehnologiji OpenAI putem ChatGPT-a.

Na osnovu jučerašnje demonstracije, GPT-4o će efektivno pretvoriti ChatGPT u digitalnog ličnog asistenta koji može da se uključi u govorne razgovore u realnom vremenu. Takođe će moći da komunicira koristeći tekst, glas i takozvanu viziju, što znači da može vidjeti snimke ekrana, fotografije, dokumente ili grafikone koje su korisnici podijele i razgovarati o njima.

Novo izdanje dolazi u trenutku kada OpenAI nastoji da ostane ispred rastuće konkurencije u trci u naoružanju AI.

Rivali, uključujući Google i Meta, rade na izgradnji sve moćnijih modela velikih jezičkih modela koji pokreću chat botove i koji se mogu koristiti za dovođenje AI tehnologije u razne druge proizvode. Događaj OpenAI održan je dan uoči Googleove godišnje I/O konferencije za programere, na kojoj se očekuje da će objaviti ažuriranja svog Gemini AI modela. Najnovije GPT izdanje, ipak, moglo bi biti “blagoslov” za Microsoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI da ugradi svoju AI tehnologiju u Microsoftove proizvode.

OpenAI-jeva direktorka za tehnologiju Mira Murati rekla je da će ChatGPT sada imati i memorijske mogućnosti, što znači da može učiti iz prethodnih razgovora s korisnicima i prevoditi u realnom vremenu.

“Ovo je prvi put da zaista pravimo veliki korak naprijed kada je u pitanju jednostavnost korišćenja,” rekao je Murati tokom demo uživo iz sjedišta kompanije u San Francisku. “Ova interakcija postaje mnogo prirodnija i daleko, daleko lakša.”

Iz OpenAI-ja su demonstrirali su govorni razgovor s ChatGPT-om kako bi dobili uputstva u realnom vremenu za rješavanje matematičkog problema, ispričali priču prije spavanja i dobili savjete za kodiranje. ChatGPT je bio u mogućnosti da govori prirodnim glasom koji zvuči ljudski, kao i glasom robota — čak je i otpjevao dio jednog odgovora. Alat je mogao pogledati i sliku grafikona i razgovarati o njemu.

Pokazan je model koji detektuje emocije korisnika; u jednom slučaju, slušao je disanje rukovodioca i ohrabrilo ga da se smiri.

“Ti nijesi usisivač!” ženski glas ChatGPT-a, rekao je članu ekipe, u šali.

Model je bio i u mogućnosti da vodi razgovor na više jezika tako što je prevodio i automatski odgovarao. Murati je rekao da će OpenAI pokrenuti aplikaciju ChatGPT desktop sa GPT-4o mogućnostima, dajući korisnicima još jednu platformu za interakciju sa tehnologijom kompanije. Ažurirana tehnologija i funkcije će biti uvedene u ChatGPT u narednim mjesecima.ž

Izvor: CNN

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak