Završena preliminarna procjena: Institut “Dr Simo Milošević” vrijedi između 65 i 70 miliona eura

Završena je preliminarno procjena Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu koja je pokazala da je njegova vrijednost između 65 i 70 miliona eura, ali se ona mora dopuniti dodatnih podacima o vrijednosti hotelskog i turističkog kompleksa jer ćemo tada imati mogućnost da formiramo nove cijene i vrijednost akcija i da na osnovu realnih ocjena uđemo u dijalog sa manjinskim akcionarima.

To je u intervjuu “Vijestima” kazao ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović.

“Vjerujem da neće doći do uvođenja stečaja u Institut, imajući u vidu da smo izuzetno posvećeni rješavanju ovog problema i stabilizaciji finansijske situacije”, istakao je Odović.

Ministar je kazao da je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostaljena kompletna dokumentaciju u vezi sa izradom Detaljne studije lokacije (DSL) “Arsenal” u Tivtu i nasipanja mora i namjere izgradnje stambeno-hotelskih objekata u moru.

“Niko nema pravo da radi na nasipanju mora. I svako ko bude radio mimo propisa, a ja budem saznao, biće podnijeta krivična prijava nadležnom tužilaštvu i nadam se najstrože sankcionisan”, poručio je Odović.

On nije precizirao kolika je vrijednost arbitražnog postupka koji je protiv Crne Gore pokrenuo konzorcijum “Northstar i Equest Capital Limited” koji je planirao da gradi luksuzno-turistički kompleks “Montrose” na polustrvu Luštica. Naveo je da će pravnog zastupnika države u ovom sporu za koji je nadležan sud u Londonu izabrati na međunarodnom javnom pozivu.

Odović je kazao da tri nacrta zakona u vezi sa prostornim planiranja koje je pripremila prethodna Vlada nijesu bili usaglašeni sa EU i svjetskim standardima i zakonodavnim okvirima Crne Gore, te da će oni tokom ove godine biti poslati Skupštini na usvajanje.

Podijeli ovaj članak