Osnažimo djevojčice u ICT-u da postanu liderke i svojim idejama i inovacijama promijene svijet

Dodajte komentar

Znanjem i kreativnošću djevojčice mogu biti jaka snaga svijeta tehnologije i u tome ih mogu inspirisati uspješne liderke, ali je neophodno stvoriti ravnopravnije i inskluzivije društvo u kojem svaka djevojčica ima priliku da ostvari svoje potencijale i snove u oblasti ICT-a. To je poruka sa događaja povodom Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u, koji je u Danilovgradu organizovalo Ministarstvo javne uprave uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i kompanije One.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Naim Gjokaj, poručio je da je obrazovanje strateška oblast za državu, garant njene stabilne i uspješne budućnosti, napominjući da su izazovi veliki i da je potrebno ozbiljno i sistemski promišljati kako se sa njima uhvatiti u koštac, jer su mlade generacije naša budućnost.

„Sama činjenica da današnjom akcijom podržavamo samo djevojčice, ukazuje da postoje podjele. Istaživanja su pokazala, da je samo 20 odsto žena zaposleno u ICT sektoru. Podržimo djevojčice ne samo da bismo im omogućili jednake šanse za razvijanje u oblasti informacionih tehnologija, nego i da bismo podržali opšti napredak. Drage djevojčice, budite uporne, hrabre i aktivne. ICT je sadašnjost koja će u budućnosti biti još više potrebna. Učite iz ove oblasti, jer u svijetu tajni ima mnogo mjesta za vašu senzibilnost i kreativnost“, jasan je Gjokaj.

Generalna direktorica Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Marica Melović, smatra da je danas važnije nego ikada osnažiti djevojčice i žene da preuzmu svoje mjesto u ICT sektoru.

„Podrška djevojčicama u ICT sektoru nije samo pitanje pravednosti, već je ključna za obogaćivanje perespektiva i dostizanje punog potencijala tehnoloških inovacija. Hrabrost je ključna riječ za vas danas, hrabrost da sanjate velike snove, da slijedite svoje strasti, da prihvatite izazove i da se ne bojite neuspjeha. Zapamtite da svaki uspjeh dolazi nakon niza pokušaja i neuspjeha. Važno je da budete uporne i da nikada ne odustajete. Samopouzdanje je vaš saveznik. Neka vaša hraborost i samopouzdanje budu vodilje na putu kao ostvarenju vaših snova. Budite liderke i promijenite svijet svojim idejama i inovacijama“, poručila je Melović.

Vildana Delić, inžinjerka u kompaniji One, poručila je djevojčicama da je najvažnije da se u životu bave onim što vole, jer im tada ništa neće teško pasti, naprotiv.

“Šta god da odabarete, važno je da uživate u tome, jer tada uopšte nećete imati osjećaj da radite. Ako odabarete programiranje preporučujem vam da krenete od algoritama, od samih početaka i da nadograđujete znanje”, kazala je Delić.

Putem nauke i inovacija pošla je i Nina Drakulić, sad uspješna žena u ICT-u i jedna od osnivačica Montenegrobotics organizacije i Montenegro Space Research, koja se odlučila za robotiku. Za uspjeh je, kako smatra, potrebno istrajati u svemu što naumite.

“Bez obzira da li se odlučite za nauku i inovacije, ili za nešto drugo, najvažnije je da istrajete u onome što naumite. Ako vam nekada djeluje nemoguće, vjerujte mi da je sve moguće. Kada sam počinjala sa robotikom mnogo njih me je pitalo šta je robotika, koji je to sport. Trebalo mi je osam godina da dođemo do svih dobrih rezultata koje danas imamo da prikažemo”, rekla je Drakulić.

Koristeći vještačku inteligenciju Ana Ašanin, direktorka start up-a Spectro Solutions, sa svojim timom kreirala je sistem za ranu detekciju požara, a za sve djevojčice, kao i one u ICT sektoru ima jasnu poruku, a to je da mogu sve.

“Nije važno da li smo muškarci ili žene, da li imamo 10, 20, ili 30 godina. Jako je važno raditi na obrazovanju, edukaciji formalnoj i neformalnoj. Možemo da radimo sve što mogu da rade muškarci, ne postoje prepreke”, riječi su Ašanin.

Menadžerka za komunikacije u kompaniji One, Tina Raičević, istakla je da je cilj osvijestiti roditelje, nastavnike, vaspitače, donosioce odluka da je potrebno da se promijeni narativ koji se upućuje djevojčicama od najranijeg uzrasta, odnosno da treba slati iste poruke dječacima i djevojčicama.

“Cilj kampanje koju sprovodimo je osvješćivanje svih nas da mijenjamo narativ i paradigmu, jer kao što znate na današnjem tržištu rada ICT profesije su dominantne, povlače najviše zarade, a samim tim utiču na disbalans u moći. Odsustvo ženskih glasova u ICT-u znači odsustvo našeg učešća u donošenju odluka u kreiranju digitalnog svijeta. Ne želimo da se to i dalje dešava. Želimo da podržimo žene, djevojčice i ponosna sam na kompaniju One koja je ne samo društveno odgovorna već i društveno aktivna što znači da želi da otvori i pokrene dijalog o svim izazovima sa kojima se naše društvo suočava”, objasnila je Raičević.

Poruke povodom Dana djevojčica u ICT-u uputili su i ministar javne uprave Marash Dukaj i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Ministar Dukaj je poručio djevojčicama da znanjem osvjetljavaju svijet tajni, koji je još uvijek bogata riznica za ljudska otkrića.

“Ko traži, naći će. Budućnost je spremna za vas, budite i vi spremne za nju. Preuzmite inicijativu, budite svjesne svojih potencijala i uđite hrabro u tajne ICT svijeta. One su beskonačne i inspirativne. Srećno” poruka je Dukaja.

Ministarka Jakšić Stojanović navela je da se na Međunarodni dan djevojčica u ICT, inspiracija pronalazi u hrabrosti i odlučnosti djevojčica širom svijeta koje osvajaju polja informacionih tehnologija.

“Podržavamo ih u njihovim putovanjima i težimo stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva u kojem svaka djevojčica ima priliku da ostvari svoje snove u oblasti ICT-a, podstičući buduće generacije da sanjaju bez granica, uče bez prepreka i vjeruju u sebe”, stoji u poruci Jakšić Stojanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *