Održana druga Info-sesija o ŽIGU Ženski biznis i potpisan Sporazum sa Opštinom Bar

Dodajte komentar

U hotelu Princess u Baru danas je uspješno održana druga info-sesija projekta ŽIG Ženski biznis, koji je inicirao Sekretarijat Savjeta za konkurentnost u partnerstvu sa BI Communication, uz podršku EBRD-a i britanske Ambasade u Crnoj Gori. Ovaj događaj je bio prilika da se privrednim društvima koja su u vlasništvu ili kojima upravljaju žene, predstave mjere koje će unaprijediti njihovo poslovanje, uključujući niže provizije, kamatne stope i ubrzani proces dobijanja finansijske podrške.

Marija Dragojević, konsultantkinja za pravna pitanja u Sekretarijatu Savjeta za konkurentnost (SCC), istakla je važnost ciljanog podržavanja ženskog preduzetništva: „Razvijamo registar ženskih preduzeća kao ključan alat u eliminisanju barijera koje stoje na putu razvoja ženskog preduzetništva.”

Ljiljana Burzan-Nikolić, izvršna direktorica BI Communication-a, kazala je da nakon prošlomjesečnog uspješnog okupljanja u Podgorici, nastavljaju sa promocijom i podrškom ženskom preduzetništvu širom Crne Gore. „Ponosni smo na snažan odziv i podršku institucija koje su se pridružile ovom projektu, kao što su Alter Modus, CKB, Financial Solutions, IRF i Opština Bar.”

Sanja Mitrović, sekretarka Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj Opštine Bar, naglasila je opredjeljenje lokalne zajednice prema podršci ženskom preduzetništvu istiući da je od 2019. godine Opština Bar dodijelila preko 260.000€ bespovratnih sredstava preduzetnicama, te da uz stalnu finansijsku i nefinansijsku podršku, nastavljaju da promovišemu uspjeh žena u biznisu.

„Vjerujemo da će ovaj program podrške biti dobar za Bar. Žena kad se odluči da pokrene biznis ona je liderka koja je već razmotrila sve mogućnosti. Zadovoljstvo nam je i svim silama i kapacitetima ćemo se potruditi da promovišemo ovaj projekat“, naglasila je Mitrović.

Spasoje Vujošević, koordinator Službe za kredite i garancije u Investiciono-razvojnom fondu kazao je da ŽIG Ženski biznis treba da  omogući klijentkinjama IRF-a lakši pristup finansijskoj podršci.

„Prilikom apliciranja za kredite namijenjene podršci ženskom preduzetništvu, preduzećima koja su nosioci ŽIGA neće biti tražena dodatna dokumentacija ili vršena dodatna provjera kojom se utvrđuje vlasništvo ili funkcija upravljanja žena. U IRF-u nastojimo da, kroz povoljne kreditne linije namijenjene ženama u biznisu, pomognemo realizaciju projekata kako bi preduzeća na čijem su čelu žene, realizovala svoje planove i ostvarila svoj puni potencijal. Za 2024. godinu kreirali smo kreditnu liniju ‘Investicioni krediti za unapređenje ženskog preduzetništva’ koja ima za cilj podsticanje osnivanja i razvoja poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća u kojima su žene nosioci biznisa. Našim klijentkinjama na raspolaganju su krediti po fiksnim kamatnim stopama, uz dužu ročnost i mogućnost grejs perioda“, naglasio je Vujošević.

Veliša Vujošević, menažer za MSE poslovanje u Crnogorskoj komercijalnoj banci kazao da će privrednim društvima koja su nosioci ŽIGA Ženski biznis uskoro biti omogućen pristup finansiranju kroz kredit za obrtna sredstva do 100.000 (zavisno od boniteta klijenta), po fiksnoj kamatnoj stopi i bez troškova obrade kredita iz kreditne linije EBRD-a „Žene u biznisu“, kao i šest mjeseci besplatnog SUPER TEAM paketa, koji sadrži sve servise potrebne za efikasno poslovanje, u okviru kojeg su pojedine tarife platnog prometa su i do 60% niže.

Vujošević je takođe najavio i edukacije koje će biti realizovane kroz radionice i online događaje u saradnji sa EBRD-om.

Na događaju je potpisan i Sporazum o saradnji između Opštine Bar i Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, čime su formalizovane inicijative za dalju podršku ženskom preduzetništvu u okviru projekta ŽIG Ženski biznis.

Sporazum su potpisale sekretarka u Sekretarijatu za lokalni ekonomski razvoj Opštine Bar, Sanja Mitrović i konsultantkinja za ekonomska pitanja u SCC-u Ivana Todorović.

Sporazumom je usaglašeno da privrednim društvima koja su zvanični nosioci ŽIGA „Ženski biznis” neće biti tražena dodatna dokumentacija ili vršena dodatna provjera kojom se utvrđuje vlasništvo, funkcija upravljanja preduzećem, prilikom apliciranja za finansiranja namijenjena podršci ženskom preduzetništvu i poslovanju, koje nudi Opština Bar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *