Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti

Dodajte komentar

Mark Zuckerberg započeo je Metinu konferenciju o rezultatima govoreći o vještačkoj inteligenciji. Zatim je prešao na metaverzum, hvaleći slušalice, naočare i operativni sistem svoje komapnije. Gotovo cijeli svoj uvodni govor fokusirao je na mnoge načine na koje Meta gubi novac.
Investitori nisu bili za to. Dionice Mete pale su čak 19% u produženom trgovanju u srijedu, izbrisavši više od 200 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Do pada je došlo uprkos tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.

Činilo se da je Zuckerberg spreman za rasprodaju.

“Mislim da je vrijedno spomenuti to, da smo vidjeli veliku volatilnost naših dionica tokom ove faze našeg priručnika o proizvodu u kojoj ulažemo u skaliranje novog proizvoda, ali ga još ne unovčavamo”, rekao je Zuckerberg . Naveo je prošle napore kao što su usluge kratkih video zapisa Reels, Stories i prelaz na mobilne uređaje.

Meta generiše 98% svojih prihoda od digitalnog oglašavanja. Ali u mjeri u kojoj je Zuckerberg govorio o oglasima, gledao je u budućnost i načine na koje bi kompanija potencijalno mogla pretvoriti svoja trenutna ulaganja u reklamne dolare. U raspravi o Metinim nastojanjima da izgradi “vodeću vještačku inteligenciju”, rekao je:

“Postoji nekoliko načina da se ovdje izgradi ogroman posao, uključujući skaliranje poslovnih poruka, uvođenje oglasa ili plaćenog sadržaja u interakcije vještačke inteligencije.”

Govorio je i o Meta Llama 3, najnovijem velikom jezičnom modelu kompanije, i nedavnom predstavljanju Meta AI-a, odgovora kompanije  na OpenAI-jev ChatGPT.

Zuckerberg je zatim prešao na potencijalne prilike za širenje unutar tržišta slušalica za mješovitu stvarnost, poput slušalica za posao ili fitness. Meta je u ponedjeljak otvorila pristup operativnom sustavu koji pokreće njihove Quest slušalice, za koje je Zuckerberg rekao da će pomoći bržem rastu ekosistema mješovite stvarnosti.

Takođe je govorio o Metinim AR naočarima koje je nazvao “idealnim uređajem za AI pomoćnika jer im možete dopustiti da vide što vi vidite i čuju ono što vi čujete.”

U međuvremenu, jedinica Meta Reality Labs, u kojoj se nalazi hardver i softver kompanije za razvoj novog metaverzuma, nastavlja pržiti novac. Reality Labs izvijestio je o prodaji od 440 miliona dolara u prvom kvartalu i gubitku od 3,85 milijardi dolara. Kumulativni gubici odjeljenja od kraja 2020. premašili su 45 milijardi dolara.

Zuckerberg je sebi kupio malo vremena.

Cijena dionice Mete gotovo se utrostručila prošle godine i, od zatvaranja u srijedu, porasla je 40% u 2024. Dosegla je rekordnih 527,34 USD početkom travnja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *