Dionice Addiko Banke na Bečkoj berzi “vruća roba”

Dodajte komentar

Dionice austrijske Addiko Bank AG postale su vruća roba na Bečkoj berzi nakon što su srbijanski investitori pokazali interes za kupovinu njenih dionica.

Trenutna cijena dionice je 18,40 eura, nakon što je, na primjer, krajem marta, prije realizovanih značajnih transakcija, iznosila 14,75 eura. Konsultantska kompanija Keefe, Bruyette & Woods potvrdila je juče investitorsku preporuku tržišne izvedbe za ovu banku i povećala ciljnu cijenu s 18,6 na 21,5 eura.

Agri Europa Cyprus, kompanija povezana sa srpskim biznismenom Miodragom Kostićem, a koja drži deset posto dionica, izvijestila je 25. marta da želi preuzeti još 17 posto dionica ponudivši cijenu 17,5 eura po dionici. Da li je dobrovoljna ponuda, po kojoj bi Kostić došao do 26,99 posto udjela uspjela trebalo bi se uskoro znati. Rok za podnošenje ponude austrijskoj komisiji za preuzimanje produžen je do 24. aprila 2024., sa prvobitnog roka 10. april 2024.godine, penosi Indikator.ba.

Podsjećamo da je srpska Alta Pay grupa, Davora Macure, kupila 9,63 posto Addiko banke, te da ima opcijske ugovore s drugim dioničarima Addika, kao što je Dr. Jelitzka + Partner, za povećanje udjela na 29,59 posto. AltaPay takođe mora pribaviti potrebna regulatorna odobrenja za ove transakcije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *