TikTok upozorava da bi američka zabrana ‘pogazila slobodu govora’

Dodajte komentar

TikTok saopštava da bi potencijalna zabrana njegove aplikacije u SAD-u “pogazila slobodu govora” 170 miliona Amerikanaca. Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u subotu zabranu TikToka ako vlasnik aplikacije ne prekine svoje veze s Kinom.

Zakon je bio dio paketa američke vanjske politike koji je uključivao pomoć Ukrajini i mogao bi postati zakon već sljedeće sedmice. Posljednjih mjeseci američki zvaničnici su izrazili uzbunu zbog popularnosti TikToka među mladima. Oni navode da je vlasnik TikToka Bytedance podređen Pekingu – optužbe koje je on više puta negirao.

Zakon o TikToku bio je uključen u paket, koji su odobrili zakonodavci, a koji bi uputio 61 milijardu dolara (49 milijardi funti) inostrane pomoći Ukrajini , kao i novac za Izrael i Tajvan.

Predstavnički dom je prvo glasao o budućnosti TikToka – sa 360 prema 58 glasova za ažurirani zakon o prodaji ili zabrani. Očekuje se da će Senat glasati o nacrtu sljedeće sedmice, a prethodno je američki predsjednik Joe Biden rekao da će potpisati zakon.

Ako zakon postane zakon, Bytedance će imati devet mjeseci da proda svoj udio – uz moguće produženje za tri mjeseca dok je prodaja u toku – ili će se suočiti sa zabranom.

Portparol TikToka osudio je nacrt zakona, rekavši da bi on “pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona preduzeća i zatvorio platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji sa 24 milijarde dolara (19,4 milijarde funti).

TikTok je rekao da ByteDance “nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje”. A ByteDance insistira da to nije kineska firma, ukazujući na mnoge globalne investicione firme koje poseduju 60% kompanije.

Predstavnički dom američkog Kongresa je u martu izglasao da se ByteDanceu da šest mjeseci da proda TikTok vlasnicima koji nisu Kinezi, ili da se aplikacija blokira u SAD-u – ali taj zakon još uvijek čeka na odobrenje Senata.

Izvor: BBC

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *