Regionalni vodovod u 2023. godini ostvario rekordni ukupni prihod, kao i rekodnu dobit

Dodajte komentar
Regionalni vodovod, vodoizvorište Bolje sestre

Državno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje DOO ostvarilo je prošle godine rekordne ukupne prihode, od 8,058 miliona eura, za 4 odsto više nego godinu ranije (tada su prihodi iznosili 7,7 miliona eura). Kada se progleda trend prihoda, oni konstantno rastu posljednjih godina, pa je prošlogodišnji prihod za čak 35 odsto viši nego u 2020, kada su posljednji put imali i negativni neto rezultat.

Neto rezultat je u 2023. iznosio 1,03 miliona eura, čak 31 odsto više nego godinu ranije, kada je bio 789 hiljada eura. Ukupni rashodi kompanije porasli su za jedan odsto u odnosu na 2022. godinu (sa 6,63 miliona na 6,7 miliona eura).

Izvor tabele: Business intelligence Consulting

EBITDA je takođe porasla, i to 10 odsto u odnosu na 2022 (sa 3,83 miliona iz 2022. na 4,23 miliona eura u prošloj godini). Broj zaposlenih je, međutim smanjen, sa 79 u 2022. godini na 76 u prošloj godi (smanjenje za 4 odsto).
Ovoj kompaniji su se na kraju 2023. godine za 9 odsto smanjile dugoročne obaveze (na 11,83 miliona), a kratkoročne su smanjene 3 odsto, na 4,67 miliona eura. Regionalni vodovod posjeduje stalna sredstva vrijednosti 91,6 miliona eura, obrtna sredstva bila su 3,7 miliona; dok je kapital na kraju godine procijenjen na 67,8 miliona eura, jedan odsto više nego godinu ranije.

“Možemo biti zadovoljni sa poslovnom 2023. godinom, ostvareni prihodi su preko osam miliona eura. Te prihode čine prihodi od isporučene vode na Crnogorskom primorju u iznosu 3.178.151,57 eura, kao i prihodi po osnovu plaćanja posebne naknade koji iznose 4.612.166,33 eura. Zahvaljujući navedenim ostvarenim prihodima kao i racionalnom trošenju prihodovanih sredstava Regionalni vodovod je ostvario dobit od 1.035.298 eura. Možemo reći da smo zadovoljni sa ostvarenim rezultatom,“ saopštio je nedavno izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Borislav Ivanković.

Borislav Ivanković

Iz Regionalnog vodovoda su početkom aprila saopštili kako je uspješno poslovanje nastavljeno i u 2024. godini, jer je godišnjim planom rada predviđen niz aktivnosti koje planiraju da realizuju tokom ove godine.
Osnovno je to što Regionalni vodovod planira da opštinama Crnogorskog primorja isporuči nedostajuće količine vode, posebno tokom ljetne turističke sezone.
„Tokom januara je započeta je izgradnja bulevara Jaz- Tivat u sklopu kojeg će se izgraditi cjevovod Regionalnog vodovoda u dužini od 14 km., tako da će se kapacitet vode prema opštinama Tivat, Kotor, Herceg Novi povećati sa 330 na 750 litara u sekundi. Takođe, raspisali smo tender za izgradnju filterskog postrojenja za prečišćavanje vode kapaciteta 100 l/s. Planirano je da se postrojenje za filtraciju stavi u funkciju do avgusta mjeseca kada je izdašnost najmanja a potrebe za vodom najveće. Povećanjem od tih 100 litara po sekundi se nadamo se da ćemo omogućiti da se sve neophodne količine vode isporuče prema opštinama na Crnogorskom primorju i da možemo kao privredni kolektiv i odgovorno društvo da odgovorimo zadatku,“ naveo je tada Ivanković.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *