Villeroy: Naftne neizvjesnosti neće zaustaviti junsko smanjenje kamata

Dodajte komentar

Evropska centralna banka neće biti pokolebana od prvog smanjenja kamata u lipnju zbog neizvjesnosti cijena nafte, rekao je član Upravnog vijeća Francois Villeroy de Galhau.

Prema guverneru Banke Francuske, čak i da je sukob na Bliskom istoku doveo do povećanja cijena nafte, kreatori politike morali bi prvo analizirati je li takav šok potaknuo temeljne cijene i očekivanja inflacije. To znači da nema “mehaničke” reakcije, rekao je u intervjuu za Les Echos objavljenom u nedjelju.

Upitan bi li neizvjesnost mogla odgoditi početak monetarnog popuštanja, rekao je “ne – osim ako ne dođe do iznenađenja, ne smijemo previše čekati”.

Zvaničnici ECB-a slažu se oko svoje odluke o stopi od 6. juna kao trenutka za početak snižavanja troškova zaduživanja. Villeroy je glasno podržavao takav potez, dok su njegovi oštroumnije kolege izrazili različite razine uvjerenja, a neki su rekli da je to samo sve veća vjerovatnoća.

“S obzirom na to da imamo dovoljno povjerenja u činjenicu da ćemo ispuniti cilj inflacije od 2% do sljedeće godine, naša je dužnost minimizirati troškove u smislu aktivnosti i zapošljavanja”, rekao je Villeroy. “To je smisao prvog rezanja u junu.”

Čak i kad jun postaje izvjesniji, kurs ECB-a nakon toga je slabiji jer su oni koji određuju stope podijeljeni oko toga na koliko se popuštanja obvezati. Villeroy je rekao da će u budućnosti biti smanjenja “pragmatičnim tempom”.

“Uvijek ćemo imati kapacitet prilagoditi to ako spoljni šok zaprijeti dezinflacijom”, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *