Sporazum Ministarstva energetike sa Eko-fondom: Za energetsku efikasnost domaćinstava 8,8 miliona eura

Dodajte komentar

Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović i izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević potpisali su  Sporazuma o saradnji sa ciljem implementacije “Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima”, vrijednog 8,8 miliona eura.

Ministarstvo energetike i rudarstva i Eko-fond će obezbijediti sve neophodne uslove kako bi osigurali uspješnu realizaciju svih aktivnosti, koje se tiču saradnje na primjeni Programa vrijednog 8.800.000 €.

Za realizaciju Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima obezbijeđeno je 8.800.000 €, od čega  8.000.000 € preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA III, Paket direktne budžetske podrške Evropske komisije (EK) Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize;  300.000 €  je iz budžeta opštine Pljevlja, a 500.000 € iz sredstava Eko fonda.

Ovaj  iskorak predstavlja snažnu inicijativu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i smanjenju emisije ugljenika. Cilj Programa je uvođenje novih tehnologija u sektoru domaćinstava, koje će doprinijeti unaprjeđenju energetske efikasnosti i povećanom korišćenju dostupnih i obnovljivih izvora energije, te rezultirati smanjenjem potrošnje energije, nižim troškovima i unapređenju komfora u stambenim objektima.

“Sporazum je rezultat partnerske saradnje, čiji je cilj da se podstakne svijest o važnosti energetske efikasnosti i pruži podrška građanima u smanjenju njihovih energetskih troškova. Program će pružiti domaćinstvima pristup resursima, alatima i subvencijama kako bi unaprijedili energetsku efikasnost svojih domova, što će rezultirati dugoročnim ekonomskim i ekološkim koristima”, istakao je ministar Mujović.

“Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja ključni korak ka stvaranju energetski efikasnije i održivije zajednice, vjerujemo da će zajednički napori svih partnera doprinijeti stvaranju boljeg okruženja za sve nas, dok istovremeno smanjujemo naš ekološki otisak i štedimo novac na računima za energiju”, izjavio je izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević.

Obije strane su pozvale  sve građane da iskoriste mogućnosti koje pruža Program.

Specifični ciljevi odnosno ishodi koji se očekuju tri godine nakon završetka sprovođenja projekata su sljedeći:
-Unapređenje energetskih karakteristika stambenih objekata;
-Doprinos smanjenju emisija gasova staklene bašte;
-Veće korišćenje obnovljivih izvora energije u sektoru domaćinstava.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *