Privredna komora Crne Gore proslavila 96 godina postojanja; Milatović: Uloga PKCG u procesu evropskih integracija nezamjenjiva

Dodajte komentar

Svečanost povodom obilježavanja 96 godina uspješnog rada Privredne komore Crne Gore održana je u Muzičkom centru Crne Gore, i okupila je mnoge zvanice koje su prepoznale vrijednost koju Komora ima za crnogorsko društvo i dale podršku njenoj misiji ravnopravnog zastupanja i zaštite interesa svih crnogorskih preduzeća

Podsjećajući na dan kada je prije 1928. godine osnovano udruženje, koje je predstavljalo zanatlije i privrednike iz Crne Gore, zvanicama se obratila predsjednica PKCG Nina Drakić.

Ona je podsjetila na aktivnosti PKCG u prethodnom periodu, i kazala da je primarni zadatak Privredne komore – jačanje ekonomske aktivnosti, podizanje nivoa konkurentnosti, brza digitalizacija i podsticanje inovacija, te ubrzanje procesa evropskih integracija uz izlazak na jedinstveno tržište.

– Crnogorska ekonomija je zabilježila evidentan napredak, nova zapošljavanja, a postignuti su zavidni rezultati u turizmu, poljoprivredi, energetici, saobraćaju, trgovini i industrijskoj proizvodnji. Nije to došlo samo od sebe, niti je to bilo moguće ostvariti u jednoj godini. Poslovni uspjesi su uvijek rezultat dugoročnog i osmišljenog rada u kojem učestvuju cijeli timovi pod okriljem institucije – rekla je ona.

“Paralelno sa aktivnostima PKCG koje sam predstavila, Crna Gora je zabilježila evidentan napredak, nova zapošljavanja, a postignuti su i zavidni rezultati u turizmu, energetici, saobraćaju, trgovini i industrijskoj proizvodnji. Nije to došlo samo od sebe i nije to bilo moguće ostvariti u jednoj godini. Poslovni uspjesi su uvijek rezultat dugoročnog i osmišljenog rada u kojim učestvuju cijeli timovi pod okriljem institucija. Primarni zadatak privredne komore jačanje ekonomske aktivnosti, podizanje nivoa konkurentnosti, brza digitalizacija i podsticanje inovacija, te ubrzanje procesa evropskih integracija uz izlazak na jedinstveno tržište,” kazala je Drakić.

Predsjednik države Jakov Milatović je poručio da je ponosan što je sa crnogorskim privrednicima kao ministar ekonomskog razvoja svjedočio najbržem oporavku privrede nakon kovida.

– I tada sam još spoznao da je tokom teških godina došla do izražaja priroda crnogorske privrede, njen sami nukleus, a to je njen porodični karakter. I upravo je zbog toga, poput porodice, postajala jača kada je bilo najteže, uvijek njegujući svijest o društvenoj odgovornosti – poručio je Milatović.

On je dodao da svjetska ekonomija trenutno funkcioniše u okruženju visokih kamatnih stopa i usporenog ekonomskog rasta, što negativno utiče na obim poslovnih investicija i međunarodnu trgovinu.

-Međutim, smatram da je upravo sada najbolji trenutak za naučene lekcije primjenjive kroz implementaciju pametnih ekonomskih politika, kako bismo izgradili ekonomiju koja će biti otpornija na sve buduće krize – kazao je Milatović.

On je ukazao i da naša ekonomija traži temeljne sistemske reforme usmjerene na strateško unaprjeđenje poslovnog ambijenta, te da je vrijeme da započnemo period kontinuiranog, ubrzanog rasta i dugoročne perspektive.

-Za to nam je potrebna efikasna administracija koja će biti podrška, a ne kočnica investicijama. Potrebno nam je efikasnije upravljanje državnim preduzećima, za što je prvi korak profesionalizacija njihove upravljačke strukture. I upravo ovdje večeras sa nama sjede uspješni i dokazani menadžeri koji mogu pomoći državi da usmjeri svoja preduzeća na održivo, efikasno i društveno korisno poslovanje – kazao je predsjednik Crne Gore.

-Ovaj jubilej je prilika da proslavimo dosadašnje uspjehe, ali i da porazmislimo o značajnijoj, aktivnijoj ulozi koju Privredna komora može i mora imati u godinama koje su pred nama. Radujem se našoj saradnji u godinama koje dolaze, koje su ključne za ostvarivanje našeg najznačajnijeg državnog cilja, a to je članstvo u EU. U tom procesu vaša uloga je nezamjenljiva, a uvjeren sam da će biti i veoma konstruktivna. Nadam se da ćemo se svi ponovo okupiti i za veliki stogodišnji jubilej 2028. godine i da ću se tada obratiti kompanijama koje se već uspješno takmiče na jedinstvenom tržištu EU,” poručio je Milatović.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je kulturno-umjetnički program uz mini koncert čuvenog KIC Pop Hora.

Pogledajte kako je bilo na svečanosti, povodom 96 godina uspješnog rada PKCG:

 

foto, video: Media biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *