Nišić: Ukidanje Fonda PIO niko nije pominjao, to se izvlači iz konteksta

Dodajte komentar

Tokom današnje rasprave u Skupštini CrneGore, bilo je riječi i o reformi sistema penzijskog osiguranja, i aktuelizovanoj opciji da se doprinosi za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja reformišu na način kako je to učinjeno sa doprinosima za zdravstvo.

Naime, ministar finansija Novica Vuković  je u intevjuu za Glas Amerike kazao da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa “Evropa sad 2”, a da se za naredni period planira korekcija penzijskih doprinosa i reforma Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić je tokom skupštinske rasprave danas kazala da će se od l. maja i 1. septembra izvršiti redovna zakonska uskladivanja penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u ovoj godini.

“Dakle, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, vrši se redovno usklađivanje penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Penzioneri su najboiji dio sebe ugradili u temelje ove države. Adekvatna briga 0 penzionerskoj populaciji je najboiji način da im se zahvalimo za sve ono što su uradili tokom svog životnog i radnog vijeka. Stoga je visoko u agendi nove Vlade Crne Gore briga o položaju penzionera. Prioritet Vlade Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja be i u budućem periodu biti redovnost u isplati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odrzavanje likvidnosti Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore i unaprjeđenje
adekvatnosti penzijskih davanja”, navela je ministarka  Nišić.

Polsanik DPS-a  Andrija Nikolić je zapitao shvataju li kakve su cijene u Crnoj Gori.

-Donosite političku odluku o povećanju penzija, protiv koje nije niko, ali tražimo da se to radi na održiv način. Da li Vi znate šta je planirana strukturna reforma Fonda PIO koju je najavio ministar finansija? Hoćemo li imati smanjenje ili ukidanje dopronosa za Fond PIO? Da li ste svjesni na koji način se donose ovako važne državne odluke? Za ovakve državne intervencije će neko morati da odgovara. Utavni sud najavljejuje da će se baviti pitanjem Temeljnog ugovora, ali ne znamo kada će tretirati ocjenu ustavnosti vezano za zakon o Fondu PIO”, kazao je on.

Ministarka Nišić je kazala, a vezano za izjavu ministra finansija, da je Zakon o doprinosima kod Ministarsva finansija.

Ukidanje Fonda PIO nikad niko nije pomenuo. To se izvlači iz konteksta”, kazala je ministarka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *