Privredne komore jadransko-jonskih zemalja: Hitno ubrzati protok robe, zbog zastoja na prelazima

Dodajte komentar

Upravni odbor Foruma privrednih komora jadransko-jonskih zemalja usvojio je na sjednici u Mostaru inicijativu Privredne komore Srbije (PKS) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) da nacionalne vlade i Evropska komisija donesu hitne mjere usmjerene na ubrzanje i unaprjeđenje protoka robe na graničnim prelazima između EU i zapadnog Balkana u Jadransko-jonskom regionu, saopštila je PKS, prenosi Tanjug.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, pri prelasku granice teretna vozila čekaju u prosjeku 10 sati, a najduže zabilježeno čekanje iznosi čak 36 sati, zbog čega se formiraju kilometarske kolone vozila koje blokiraju zaustavnu i sporu traku auto-puta, što utiče na sveukupnu bezbednost, kao i na protok putničkog saobraćaja.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović istakao je da ovakvi vremenski gubici stvaraju velike finansijske troškove kompanijama, a zbog usporenih i otežanih tokova snabdijevanja i direktnih troškova transportnog sektora značajno se smanjuje konkurentnost proizvoda.

„Zbog nemogućnosti planiranja vremena provedenog na graničnim prelazima, onemogućeno je i planiranje preraspodjele vremena vožnje, poštovanje ugovornih obaveza o rokovima isporuke, kao i planiranje zaliha i dinamike proizvodnje”, rekao je on.

Istakao je da usvojena inicijativa ima za cilj jačanje sigurnosti, stvaranje pouzdanih transportnih i intermodalnih veza i uspostavljanje interne povezanosti koja dobro funkcioniše kroz bolje željezničke i drumske saobraćajne veze, ključne za ekonomski i društveni razvoj regiona.

Prema njegovim riječima, poboljšanje železničke infrastrukture omogućilo bi vraćanje većeg obima robe na željeznicu i time relaksiralo drumske saobraćajnice i granične prelaze, kao i značajno smanjenje emisije zagađenja od drumskog saobraćaja.

Izvor: Politika.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *