Kako uspješno smanjiti račune za grijanje i hlađenje vašeg doma?

Dodajte komentar
Luxury houses with nice landscape. Beautiful Home Exterior,Image: 626836283, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Eugen Wais / Panthermedia / Profimedia

Računi za grijanje i hlađenje nerijetko su jedan od najvećih troškova u brojnim domaćinstvima, a oni iz godine u godinu imaju jasnu tendenciju rasta. Kako biste doskočili tom problemu, osim nekoliko sitnijih prilagođavanja u kući, najefikasnije rješenje krije se u povećanju energetske efiaksnosti doma ugradnjom fasadnih sistema koji predstavljaju vrhunsko rješenje za poboljšanje izolacije, ali i vrijednosti i estetike doma.

Čak polovina energije koja se koristi u domovima koristi se za grijanje i hlađenje, pa kako bi smanjili račune, vlasnici kuća poduzimaju korake u tom pravcu. Postoji nekoliko načina za uštedu energije, a jedan od osnovnih je izolacija. Naime, toplina zimi i ohlađeni zrak ljeti najlakše napuštaju kuću kroz prozore i vrata. Stoga, ako želite smanjiti svoje račune za grijanje i hlađenje, kvalitetna izolacija je ključna stavka.

*Jedna od najjednostavnijih opcija je zaptivanje svih rubova prozora i svih pukotina. Prozori se mogu zaštititi od vremenskih prilika posebnim premazom koji se ubacuje između prozora i okvira. Za vrata su dostupne atmosferske letvice koje je potrebno postaviti preko cijelog okvira, a preporučljivo je postaviti i kvalitetne letve na donji dio vrata.

Ipak, svakako je preporučljivo izolovati podrum, garažu i potkrovlje. A izolacija se postavlja iznad mjesta u kući koja se ne griju, što bi značilo da ako npr. ne grijete podrum, izolaciju treba staviti na strop podruma i tako zadržati toplinu podova.

U potkrovlju izolujte prostore koji imaju direktnu vezu sa vanjskim zrakom.

Stari kotlovi i vodovodne cijevi takođe mogu biti ‘rasipači’ energije . Naime, kako topla voda teče kroz neizolovane cijevi, ona se hladi, pa možete uštedjeti izolacijom cijevi za toplu vodu i grijanje.

Veoma efikasan način je smanjenje temperature na termostatu za samo jedan stepen. Naime, na ovaj način ćete uštedjeti 10 odsto energije, a to se ne odnosi samo na grijanje već i na klima uređaje koje uključujemo ljeti. I onda, umjesto da klimu držite ‘najjače’ cijeli dan, upalite je na nekoliko sati jer je sistem hlađenja najefikasniji kada radi na višoj temperaturi kraći vremenski period. Stropni ventilator je odličan dodatak, koji ima prednosti i zimi i ljeti. Naime, tokom toplih dana, strujanje vazduha izazvano ventilatorom doprineće osećaju da je prostorija hladnija, a zimi će potisnuti topli vazduh nadolje i kuća će djelovati toplije.

Ipak, od svih opcija koje doprinose smanjenju računa za grijanje i hlađenje, najefikasnija mjera za zdrav životni prostor i smanjenje potrošnje energije je ugradnja termoizolacionog fasadnog sistema.

Izvor: T portal

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *