Podcast: Luka Bešić, potpredsjednik Nacionalnog udruženja somelijera Crne Gore i suorganizator Montevina

Dodajte komentar

Proizvođači vina u Crnoj Gori su u dobrom položaju ali zahvaljujući svom radu, poručio je Luka Bešić jedan od osnivača najveće vinske manifestacije u zemlji „Montevino“.

On je gostujući u podcastu „Bankar“ poručio da je nedavno održana manifestacija „Montevino“ opravdala očekivanja kako domaćih tako i inostranih izlagača.

„Status crnogorskig proizvođača vina je dobar zahvaljujući sostvenom angažovanju i ulaganjem sopstvenih sredstava. Ono što je najbitnije jeste da pratimo tehnološki napredak“, rekao je Bešić.

Mišljenja je da je u posljednjih deset godina crnogorska vinska scena krenula da se razvija.

„Siguran sam da ćemo u narednih deset godina napraviti ozbiljne iskorake i da ćemo biti tržišno više zastupljeni“, smatra Bešić.

Kaže da su kapaciteti domaćih vinarija mali ali da kvalitetom vina pariramo mnogo razvijenijim zemljama što pokazuju brojna međunarodna takmičenja. Vinogradarstvu u Crnoj Gori, kaže Bešić, potrebna je pomoć države.

„Mi nemo nikakvu strategiju niti plan. Subvencije koje se dobijaju su male i nedovoljne su za pokretanje proizvodnje. Moramo da ojačamo tržište i da razmišljamo o izvozu“, zaključio je Bešić.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *