Evropski regulator upozorio EU da ne odustaje naglo od ruskog gasa

Dodajte komentar

Evropski regulator za energiju upozorio je da Evropska unija i dalje mora da uvozi tečni prirodni gas (TPG) iz Rusije kako bi izbjegla energetski šok, uprkos naporima nekih članica EU da zabrane kupovinu tog goriva od Moskve.

Acer, regulator za energetiku EU saopštio je u petak da smanjenje uvoza ruskog TPG-a treba da bude postepeno. Ovo upozorenje dolazi dok se EU trudi da uravnoteži energetsku sigurnost u cilju smanjenja finansiranja Rusije preko smanjenja kupovine gasa, prenosi Financial Times.

Iako je EU uspjela da zameni isporuke ruskog gasa cjevovodima uvozom TPG-a od početka rata u Ukrajini 2022. godine, globalno tržište gasa i dalje je napeto. Rusija je sada drugi najveći snabdjevač TPG-a EU, iza SAD, sa 16 odsto ukupnog uvoza prošle godine.

Neki članovi EU, kao što su Švedska, Finska i zemlje Baltika, traže hitnu zabranu uvoza ruskog TPG-a, što bi zahtijevalo jednoglasnost članica EU. Regulator je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što pojedine članice koriste nova ovlašćenja „za privremeno ograničavanje snabdijevanja gasom, uključujući TPG iz Rusije i Bjelorusije“, navodeći da bi to moglo da utiče na dugoročne ugovore o snabdijevanju zaključene sa Moskvom prije rata u Ukrajini.

EU je pozvala evropske kompanije da izbjegavaju kupovinu ruskog TPG-a, jer su evropska skladišta rekordno popunjena, a cijene su smanjene na nivoe prije rata

Regulator je istakao da će prestanak isporuke gasa putem cjevovoda iz Rusije preko Ukrajine ka EU ove godine smanjiti snabdijevanje gasom bloka za 13,6 milijardi kubnih metara, što je oko četiri odsto ukupne potrošnje iz prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *