Aircash najavio planove za ulazak u Crnu Goru

Dodajte komentar
Foto: Aircash

Aircash оve godine ulazi na tržište Bosne i Hercegovine (BiH), gdje će svim zainteresovanima nuditi ključne Aircash usluge, poput instant slanja novca iz inostranstva u BiH, potvrdio je u intervjuu za Bloomberg Adriju Hrvoje Ćosić, direktor ove hrvatske kompanije koja je prisutna u svim državama Evropske unije (EU) i u Švajcarskoj.

Aircash je prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik i izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice. Licencirana su institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja vrijedi u svim državama Evropske unije. Upisani su u EU registar institucija za elektronski novac od krovnog regulatora EBA (European Banking Authority).

Približavaju se brojci od milion korisnika i objedinjuju sve potrebne funkcionalnosti za brza, jednostavna i povoljna plaćanja. Osim BiH, planiraju se proširiti na tržišta u Evropi, te posebno u susjedne zemlje – Srbiju, Crnu Goru i Albaniju.

Uskoro svaki korisnik Aircash novčanika dobija IBAN

Koliko danas Aircash ima aktivnih korisnika, u kojim državama pružate usluge i koje te šta novo možemo očekivati od Aircasha u ovoj godini?

Aircash je trenutno prisutan u svim državama Evropske unije i u Švajcarskoj. U Hrvatskoj imamo najveći broj korisnika, ali imamo razvijeno poslovanje i aktivne korisnike u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, te pogotovo rastemo na tržištima Rumunije, Grčke i Kipra. Plan je proširiti usluge i na druge velike članice Evropske unije. Kada gledamo cijeli spektar Aircash usluga, približavamo se brojci od milion korisnika.

U narednim mjesecima izlazimo s uslugom dodjeljivanja IBAN-a svakom korisniku Aircash novčanika. Ova usluga će omogućiti brza plaćanja s računa svih banaka na Aircash aplikaciju, instant prenose s Aircasha na bilo koji bankovni račun, te instant prebacivanje novca s drugih mobilnih platformi poput PayPala, Revoluta i sličnih na Aircash istovremeno omogućujući plaćanje i podizanje tog novca putem Aircash Mastercard kartice.

S obzirom na nedavno lansiranje usluga Google Pay i Apple Pay na tržištu, možemo reći da Aircash sada objedinjuje sve potrebne funkcionalnosti za brza, jednostavna i povoljna plaćanja.

Da li Aircash planira poslovanje u BiH, kada možemo očekivati da prve usluge Aircasha u BiH budu dostupne i koje će to usluge da budu?

Ove godine zasigurno. Regulativa se približava standardima Evropske unije i svakako vjerujem da ćemo ove godine ponuditi našim klijentima u Bosni i Hercegovini ključne Aircash usluge, poput instant slanja novca iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu. To će biti odlična vijest za dijasporu koja živi u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i drugim državama, jer vjerujemo da će to biti konkurentan, jednostavan i brz kanal za slanje novca u BiH. Takođe, planiramo ponuditi Aircash Mastercard karticu koja će biti izvrsna za sigurnu i jednostavnu online kupovinu, ali i za kontrolu troškova. Karticu će biti moguće nadopunjavati s tekućih računa, karticama i gotovinom, te jednostavno njome upravljati putem Aircash mobilne aplikacije.

Osim Bosne i Hercegovine, na koja tržišta još planirate širenje u 2024. godini?

Osim Bosne i Hercegovine, planiramo proširiti poslovanje na tržišta Švajcarske, Španije, Italije i Francuske, te posebno na tržišta susjednih zemalja poput Srbije, Crne Gore i Albanije.

(Cijeli članak pročitajte na Bloomberg Adria)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *