Vuković u Vašingtonu sa predstavnicima Moodys-a i S&P-a

Dodajte komentar

Cilj Crne Gore je da se u narednom periodu dodatno podstakne ekonomski rast i osnaži fiskalni učinak, poručio je ministar finansija Novica Vuković na sastancima sa rukovodstvom najuglednijih kreditnih rejting agencija.

Kako je sapšteno, Vuković es tokom radne posjete Vašingtonu sastao se sa menadžmentom renomiranih kreditnih agencija, Moody's i Standard and Poor's-a (S&P).

U razgovoru sa Sarom Karlson (Sarah Carlson), potpredsjednicom Moody's-a, konstatovano je da je crnogorska ekonomija pokazala značajan stepen otpornosti u posljednje dvije godine, naročito uzimajući u obzir snažna geopolitička i globalna ekonomska dešavanja.

Na sastanku sa Frenskom Gilom (Frank Gill), predstavnikom Standard and Poor's-a, saopšteno je da je prepoznat značajan napredak Crne Gore u pogledu upravljanja finansijama i javnim dugom, zbog čega su i u posljednjem izvještaju, povećani izgledi Crne Gore sa stabilnih na pozitivne.

– Na sastancima sa rukovodstvom najuglednijih kreditnih rejting agencija, ministar Vuković poručio je da je cilj Crne Gore da se u narednom periodu dodatno podstakne ekonomski rast i osnaži fiskalni učinak. U fokusu oba sastanka bili su i načini na koji će Crna Gora dodatno unaprijediti ekonomsku sliku, sa akcentom na kapitalne projekte, gdje je prioritetnim ocijenjen nastavak izgradnje auto-puta – saopštili su iz Ministarstva finansija.

Razgovarano je i o aktuelnim izazovima na globalnom nivou, kao i o uticaju odliva ruskih i ukrajinskih turista na ekonomiju Crne Gore, ali i o predstojećim obavezama iz evropske agende.

Tim Ministarstva finansija, na čelu sa ministrom Vukovićem, u Vašingtonu se sastao i sa potpredsjednikom Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation- IFC), Alfonsom Graciom Morom i saradnicima. Tom prilikom analizirana je dosadašnja saradnja Crne Gore sa ovom korporacijom, kako u oblasti pružanja konsultantskih usluga, tako i po pitanju redovnog izvršenja obaveza po osnovu povećanja kapitala Crne Gore u IFC-u.

Na sastanku su se osvrnuli i na pristupanje Crne Gore Međunarodnoj asocijaciji za razvoj (The International Development Association- IDA) tokom 2023. godine iz kojeg je proistekla obaveza uplate milion dolara, u skladu sa čime je prva rata blagovremeno i uplaćena.

Potpredsjednik Mora, iskazao je spremnost da IFC i ubuduće, kroz partnerstvo i ekspertizu, podrži nove projekte, sa fokusom na energetiku i zelenu ekonomiju.

Ministar Vuković poručio je da je snažno opredjeljenje Vlade upravo da se posveti projketima koji će imati značajan razvojni uticaj, donijeti opipljive ekonomske koristi za Crnu Goru i doprinijeti njenjoj većoj integraciji u međunarodna tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *