Vlada donijela program za jačanje proizvodnje, razvoj sjevera, podršku malim firmama…

Dodajte komentar

Kroz program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. koji je vrijedan 3.000.000 eura, radiće se na unapređenju konkurentnosti, jačanju proizvodnje, ozelenjavanju i razvijanju opština, kazao je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

To je saopštio na pres konferenciji nakon sjednice Vlade, na kojoj je ovaj dokument usvojen. Pojasnio je da će program imati četiri programske linije podrške i to za unapređenje proizvodnih kapaciteta, podršku malim ulaganjima, digitalizaciji i vaučere za žene i mlade u biznisu.

Đeljošaj je kazao da je na sjednici Vlade bilo riječi i o Institutu Igalo, te da ne žele da žure i toj ustanovi ponude nezakonitu državnu pomoć. Poručio je radnicima Instituta da pokažu strpljenje jer će Vlada riješiti problem te zdravstvene ustanove.

“Očekujem da će početkom naredne sedmice Komisija da zasijeda i krene u realizaciju onoga što su bili zaključci sa zadnje sjednice, pozivamo na strpljenje, Vlada radi na tome”, naveo je on.

Bivši radnici “Košute” bez papira
Đeljošaj je upitan šta će biti sa bivšim radnicima cetinjske fabrike “Košuta” kazao, da iskreno ne zna. Naveo je da je imao jedan sastanak sa njima i njihovim advokatom Petrom Martinovićem, i da su imali lijep razgovor ali da nisu imali dokumentaciju. Istakao je da je tražio papirologiju i da su imali dogovor da rade na problemu, ali da su radnici kasnije pred kamerama, iznijeli druge utiske sastanka.

“Advokat je kad je izašao napolje, voli pred medijima da pravi spektakl. Kad sam vidio da nemamo dvije ozbiljne strane, nisam se detaljnije bavio tim pitanje. To su pitanja za Ministarstvo rada i socijalnog staranja”, naveo je on i dodao da je moguće da se radi o političkoj akciji.

Bivši radnici “Košute” traže isplatu devet neisplaćenih plata za 693 radnika, u iznosu od 2.806.650 eura, i povezivanje radnog staža za njih 81.

Upitan o odluci suda u Strazburu, da država u naredna tri mjeseca mora da isplati preko 2,1 milion eura od ukupno preko sedam miliona koje potražuju bivši radnici ”Radoja Dakića”, Đeljošaj je naveo da to pitanje još nije razmatrano na sjednici Vlade.

“Kosovo pitanje za PES”
Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PSSE) usvojila je nedavno većinom glasova, Nacrt mišljenja o prijemu Kosova u Savjet Evrope. Ministarka za evropske poslove Maida Gorčević je prethodno kazala da će Crna Gora podržati ulazak Kosova, ali je pri glasanju uzdržan bio Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad (PES).

Đeljošaj je upitan o razlici u stavovima unutar vladajuće većine, kazao da je pitanje Kosova više za Pokret Evropa sad i da trenutno nema više informacija. On je dodao da je na Vladi raspravljano o tom pitanju ali da je si stavovi bili drugačiji, od stavova poslanika u Savjetu Evrope.

Istakao je da će kroz nekoliko dana da racionalnije sagleda situaciju i opredijeli se po tom pitanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *