Lagarde najavila da će ECB uskoro smanjiti kamatne stope

Dodajte komentar
Foto: Twitter Christine Legarde

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde rekla je u utorak da centralna banka ostaje na kursu da snizi kamatne stope u bliskoj budućnosti.

Lagarde je rekla da će ECB “veoma pažljivo” pratiti cijene nafte usred povećanog straha od prelivanja sukoba na Bliskom istoku. Međutim, od vazdušog napada Irana na Izrael tokom vikenda, ona je rekla da je reakcija cijene nafte bila “relativno umjerena”.

Njeni komentari dolaze ubrzo nakon što je centralna banka na svom sastanku u junu dala najjasnije naznake da bi mogla početi s smanjivanjem kamatnih stopa.

“Posmatramo dezinflatorni proces koji se kreće prema našim očekivanjima”, rekla je Lagarde za CNBC Sara Eisen na marginama proljećnih sastanaka MMF-a.

“Moramo samo da izgradimo malo više povjerenja u dezinflatorni proces, ali ako se krene u skladu s našim očekivanjima, ako ne budemo imali veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku kada moramo ublažiti restriktivnu monetarnu politiku “, rekla je Lagarde.

„Kao što sam rekla, bez razvoja dodatnog šoka, biće vrijeme da se restriktivna monetarna politika ublaži u razumno kratkom roku“, dodala je.

ECB je u četvrtak držala kamatne stope na rekordno visokom nivou već peti uzastopni sastanak, ali je signalizirala da hlađenje inflacije znači da bi uskoro moglo početi da se smanjuje.

U pomjeranju s prethodnog narativa, ECB je rekla da bi „bilo prikladno“ sniziti svoju depozitnu stopu od 4% ako bi osnovni pritisci na cijene i uticaj prethodnih povećanja kamatnih stopa povećali povjerenje da se inflacija vraća prema ciljnim vrijednostima od 2% „na održiv način.”

Centralna banka ranije nije direktno spominjala labavljenje monetarne politike u svojim ranijim saopštenjima.

Na pitanje da li bi smanjenje stope u junu moglo biti praćeno naknadnim smanjenjem, Lagarde je odgovorila: “Bila sam krajnje jasna u vezi s tim i namjerno sam rekla da se ne obavezujemo unaprijed na bilo koji put smanjenja stope.”

‘Najveći rizici potiču iz geopolitike’

Ranije u utorak, kreator politike ECB-a Olli Rehn rekao je da izgledi za smanjenje kamatne stope u junu zavise od očekivanog pada inflacije, ističući da najveći rizici za monetarnu politiku ECB-a potiču iz tenzija između Irana i Izraela i tekućeg rata između Rusije i Ukrajine.

“Kako se ljeto približava, možemo početi da smanjujemo nivo ograničenja u monetarnoj politici, pod uslovom da inflacija nastavi da pada kako je predviđeno”, rekao je Rehn, koji služi kao guverner Banke Finske, u saopštenju.

“Najveći rizici proizlaze iz geopolitike, kako pogoršanja situacije u Ukrajini, tako i moguće eskalacije bliskoistočnog sukoba, sa svim njihovim posljedicama”, dodao je.

Izraelske snage su obećale da će odgovoriti na iranski zračni napad velikih razmjera na Izrael u subotu. Svjetski lideri pozvali su na “najveći stepen uzdržanosti” nakon napada tokom vikenda, usred straha od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Spekulacije da bi ECB uskoro mogla početi s smanjivanjem kamatnih stopa dolaze čak i kada su investitori smanjili svoje opklade na smanjenje stope Federalnih rezervi. Trgovci sada pripisuju 20% vjerovatnoće smanjenja stope Fed-a u junu.

Izvor: CNBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *