Kako vam sadužnik može pomoći pri podizanju kredita?

Dodajte komentar

Razmišljate o podizanju keš kredita, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita kod banke?

A da li ste razmišljali o tome da otplatu tog duga prema banci podijelite sa još nekom osobom?

Osoba sa kojom delite otplatu bankarskog kredita naziva se sadužnik. Možda ovaj naziv niste baš često čuli do sada, ali je ovo, zapravo, vrlo česta situacija kada je u pitanju podizanje kredita.

Vjerovatno najčešći primjer podizanja kredita sa jednim sadužnikom jeste kada jedan bračni par podigne stambeni kredit i onda ga zajedno otplaćuju.

U tim situacijama supružnici upare svoja mjesečna primanja i zajedno pred bankom garantuju da će do kraja isplatiti kredit koji su podigli.

U suštini, sam proces apliciranja i odobrenja kredita je u ovim situacijama malo kompleksniji nego kada kredit podiže samo jedna osoba, ali – nema potrebe za brigom, nije riječ o nekom suviše komplikovanom procesu. Suština je da dve osobe ovdje dijele pravo podizanja kredita i obavezu otplate kredita. To je za neke jedini način da uopšte budu kreditno sposobni i da im banke odobre pozajmicu.

Sa druge strane, ovo je na neki način i logičan izbor: ukoliko ste partneri i već delite neke troškove, logično je da ćete i zajednički učestvovati i u kupovini nekretnine, prenosi Kamatica.

Dakle, iako termin sadužnik nije tako često pominjan, čak ni kada se priča o kupovini kredita od banke ili o ličnim finansijama – ovo je ipak poprilično česta situacija.

Ukoliko smatrate da ćete lakše otplatiti kredit ukoliko imate sadužnika, onda se raspitajte kod banaka da li ovakva opcija postoji i za neku drugu vrstu pozajmice, pored već pomenutih stambenih kredita.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *