Spajić: Imamo možda i najstroži zakon protiv pranja novca u Evropi

Dodajte komentar

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić govorio je pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET) u Briselu, na poziv predsjedavajućeg AFET-om Davida Mekalistera i u saradnji sa koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom (POSP) Vladimirom Bilčikom.

Spajić je rekao da Crna Gora sada ima sjajnu priliku pred sobom kada je put ka EU u pitanju. Kazao je da ima sjajne ljude.

“I to na svim nivoima administracije”, rekao je Spajić.

On je podvukao da je Crna Gora danas politički stabilna, i da je u prvim sedmicama nove vlade napravljen možda i najinkluzivniji proces u istoriji zemlje.

Premijer kaže da je dijalog potreban, te da Crna Gora shvata važnost saradnje u regionu. Kazao je da duh Crne Gore treba da ovlada u regionu i da cijeli region ima evropsku budućnost.

Spajić kaže da u regionu nije lako, a Crna Gora želi da dovede sve regionalne lidere na sastanak o Planu rasta u Evropskoj komisiji. Kazao je da je uticaj Rusije nikad manji, a Crna Gora se već ponaša kao članica Evropske unije.

“Shvatamo važnost dva velika stuba EU, zajedničko tržište i zajedničke vrijednosti”, rekao je Spajić.

On je kazao da Crna Gora naporno radi na vladavini prava.

“Imamo možda i najstroži zakon protiv pranja novca u Evropi”, rekao je premijer.

On je naglasio da je Vlada posvećena izgradnji snažnih institucija, te da ekonomski napreduje i neće biti nikakav teret za EU, već bogatstvo Evrope.

Mekalister je rekao da je Odbor EP zahvalan na izuzetno pozitivnoj energiji koju je Spajić donio u Brisel.

“Nadamo se da ćemo Crnu Goru uskoro dočekati kao punopravnu članicu EU”, rekao je Mekalister.

Bilčik: Vlada i većina uradile više za šest mjeseci nego ranije za šest godina

Mekalister je rekao da imaju u vidu političke podjele u Crnoj Gori, ali da je svima važno u EP, i svi su srećni, što je Crna Gora snažno na EU putu. Pitanje je, kaže, šta EU može da uradi da stabilizuje evropski put.

Hildegard Bentele smatra da treba slušati glas manjih zemalja i da je to važno i dobro za EU, dok je Jorgos Kristos pitao o popisu i odlasku mladih iz zemlje, u potrazi za boljim sjutra. Interesuje ga i ima li problema sa lokalnom samoupravom.

Bilčik je kazao da je aktuelna vlada i većina za prvih šest mjeseci uradila možda i više nego ranije za šest godina. On je posebno pohvalio usklađenost sa spoljnom politikom EU, a posebno vezano za rat u Ukrajini, što jasno pokazuje gdje je Crna Gora. Istakao je da izborna reforma važna, i da je pitanje odbora za izbornu reformu vrlo važno za demokratske standarde u Crnoj Gori.

“Naglasio bih i potrebu imenovanja svih ambasadora”, rekao je Bilčik.

Naglasio je da je Brisel spreman da pomogne crnogorskoj vladi i skupštini. Nada se da će Crna Gora u narednom izbornom mandatu u EU biti članica evropskog saveza.

“Nadam se da će Crna Gora uskoro postati dio EU i da ću to proslaviti uz čašu meni omiljenog ‘vranca”, kazao je Bilčik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *