Vještačka inteligencija može povećati potrošnu struje za 10 terabajta godišnje

Dodajte komentar

Prema izvještaju Međunarodne agencije za energiju, očekuje se da će do 2026. godine vještačka inteligencija konzumirati 10 puta više električne energije nego što je činila u 2023.

U izvještaju ove organizacije stoji da uobičajena pretraga za podacima na internetu koja se vrši preko pretraživača Google troši 0,3 vat-časova, dok ChatGTP za istu stvar konzumira 2,9 vat-časova. Ukoliko, primjera radi, svakog dana ovaj četbot bude odgovarao na devet milijardi upita, to bi rezultiralo rastom potrošnje struje za 10 teravat-časova na godišnjem nivou.

I Karolin Hargrou, direktorka tehnološkog odjeljenja u kompaniji Ceres Power koja se bavi proizvodnjom zelenih energenata, smatra da će potrošnja energije porasti ako se upotreba vještačke inteligencije omasovi, a sve je izglednije da hoće. “Iako sam ljubitelj novih tehnologija, a posebno korišćenja podataka u optimizaciji, ne sviđa mi se kuda smo se zaputili sa razvojem vještačke inteligencije u smislu potrošnje energije. Mislim da bi trebalo svi da optimizujemo njenu potrošnju”, kaže ona.

Isto to, samo drugim rečima, govori i Meri de Visocki, direktorka sektora za održivost u kompaniji Cisco: “Vještačku inteligenciju treba da upotrebljavamo za korisne stvari a ne radi zabave. Bar ako želimo da budemo odgovorni korisnici ove tehnologije”.

Međutim, ima i onih koji smatraju da vještačka inteligencija može da dovede do smanjenja potrošnje struje, ali ne u formi četbotova. “Ako se koristi za pametne električne mreže ona može efikasnije da integriše proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sa skladištenjem, distribucijom i potrošnjom, kako bi se smanjili gubici energije”, smatra Bertrand Pikard, osnivač NVO Solar Impulse Foundation.

Pitanje, dakle, nije da li treba koristiti veštačku inteligenciju, već kako je odgovorno koristiti.

Izvor: CNBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *