Mujović: Umjesto da CEDIS pažnju privlači rezultatima, predmet je DRI i SDT-a; Rakočević: CEDIS je uništeno preduzeće

Dodajte komentar

Crnogorski elektodistributivni sistem (CEDIS) je kompanija koja je stvorena da uspije, a umjesto toga predmet je interesovanja Državne revizorske institucije i Specijalnog državnog turžilaštva, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović i dodao da je to nedopustivo.

“To je monopolista u oblasti kojom se bavi. Imaju visokokvalitetan kadar sposoban da rješava najsloženije probleme distributivnih mreža i umjesto da pažnju javnosti privlače rezultatima, za šta imaju sve potrebno, oni su predmet interesovanja DRI i SDT-a, što je nedopustivo”, rekao je Mujović u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Nikole Rakočevića.

Poslanik Nikola Rakočević saopštio je danas u Skupštini da je Crnogrsko elektroprenosni sistem CEDIS uništeno preduzeće.  Na to je ministar Mujović kazao da CEDIS umjesto da pažnju privlači rezultatima, oni su predmet Državne revizorske institucije DRI i Specijalnog državnog tužilaštva SDT.

“Odgovornost za ovo stanje nije ne ministru Saši Mujovićiu, a ključna odgovornost je na dvije prethodne vlade”, istakao je Rakočević.

Mujović je kazao da čeka najbolji model za rješavanje problema.

“Sljedeći izvršni direktor će, obećavam, biti usko stručno lice”, najavio je Mujović, koji dodaje i da nije došao na mjesto ministra da ćuti i zabija glavu u pijesak.

“Dobro ću se baviti CEDIS-om i Rudnikom uglja i neće moći ništa nečasno da se radi”, kazao je Mujović.

On je dodao da neće nikoga pokušati da uvjeri da u CEDIS-u cvjetaju ruže. Prema njegovim riječima, dosadašnji izvršni direktor kompanije, Vladimir Čađenović, nije kraj i početak CEDIS-a.

“Da je to tako, lako bi izašli na kraj ma koliko bila individua jaka ili ne izborili bi se sa tim. Problemi CEDIS-a sežu daleko dublje, kontroverze prate to preduzeće od njegovog osnivanja, partijsko zapošljavanje, sumnjivi tenderi su nešto što datira od postanka preduzeća”, rekao je Mujović.

On je saopštio i da su imali problem sa prethodnim menadžmentom, a da Čađenoviću, onaj koji ga je postavio za izvršnog direktora, nije dobro mislio, već mu je napravio medveđu uslugu.

“Poznavanje rada elektrodistributivnih sistema je esencija elektroenergetike i ako na tu poziciju postavite pravnika od njega pravite glinenog goluba ili laku metu za odstrijel”, objasnio je Mujović.

On je naveo da je greška bivšeg menadžmenta nedopustivo veliki broj zaposlenih.

“Prema koalicionom sporazumu nastalom pri formiranju 44. Vlade politički konstituenti većine su dogovorili podjelu mjesta u odborima direktora po partijskom ključu. Dakle, bez ikakvog mog uticaja i bez ikakve ostavljene mogućnosti meni kao ministru da djelujem. Dogovor je napravljen. Korist ill šteta su već počinjeni”, poručio je Mujović.

On je podsjetio da je u slučaju kompanije CEDIS mjesto predsjednika Odbora direktora u partijskoj raspodjeli pripalo Demokratskoj Crnoj Gori, a samim tim njihovo ekskluzivno pravo je da nominuju kandidata za kojeg smatraju da je adekvatno rješenje.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *