Bajdena pozvali da zabrani uvoz električnih vozila kineske proizvodnje

Dodajte komentar

Predsjednika SAD  Džoa Bajdena pojedini senatori su pozvali da zabrani uvoz električnih automobila kineske proizvodnje u SAD.

Predsjednik Senatskog bankarskog odbora, senator Šerod Braun, napisao je “Kineska električna vozila su egzistencijalna prijetnja američkoj automobilskoj industriji”.

Njegovi komentari su do sada najsnažniji od strane bilo kojeg američkog zakonodavca o ovom pitanju, dok su drugi pozvali na uvođenje visokih tarifa kako bi kineska električna vozila (EV) ostala izvan zemlje.

U februaru je Bijela kuća saopštila da SAD otvaraju istragu o tome da li kineski automobili predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

“Ne možemo dozvoliti Kini da svoju prevaru koju podržava vlada unese u američku automobilsku industriju”, rekao je senator Braun u videu na društvenoj medijskoj platformi X, nekadašnjoj Twitter.

Senator Braun, koji je demokrata iz države Ohajo, koja se bavi proizvodnjom automobila, nastoji da osvoji četvrti mandat na izborima u novembru.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev BBC-a za komentar.

U februaru je predsjednik Bajden rekao da bi kineska politika “mogla preplaviti naše tržište svojim vozilima, predstavljajući rizik po našu nacionalnu sigurnost” i da on “neće dozvoliti da se to dogodi dok ja gledam”.

Vašington bi mogao uvesti ograničenja zbog zabrinutosti da bi tehnologija u automobilima kineske proizvodnje mogla “prikupiti velike količine osjetljivih podataka o njihovim vozačima i putnicima”, saopštila je Bijela kuća.

Upozoreno je da automobili koji su povezani na internet “redovno koriste svoje kamere i senzore za snimanje detaljnih informacija o američkoj infrastrukturi; imaju direktnu interakciju s kritičnom infrastrukturom; i mogu se upravljati ili onemogućiti daljinski”.

Kina je najveći svjetski proizvođač automobila i takmiči se s Japanom da bude najveći izvoznik vozila.

Broj kineskih automobila na putevima u SAD je, međutim, izuzetno mali zbog činjenice da potonji trenutno nameću carinu od 27,5% na vozila.

Ove sedmice, dok je bila na putovanju u Kini, američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je Peking da Vašington neće dozvoliti ponavljanje “kineskog šoka” s početka 2000-ih, kada je kineski uvoz preplavio Ameriku.d 50.000 dolara (više od 500% rasta).

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *