Damjanović: Montenegro Airlines je platio ceh lošeg upravljanja i političkog zapošljavanja

Dodajte komentar

Gostujući u Emisiji “Argumenti” na Radio televiziji Crne Gore, Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije i kontrolu državne pomoći (u daljem tekstu Agencija), Dragan Damjanović, izjavio je sledeće za slučaj Montenegro Airlines-a (MA):

“Odluka tadašnje Vlade da uplati državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Montenegro Airlinesu, pokazala se u postupku naknadne kontrole Agencije kao nezakonita i neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Tadašnji COVID okvir koji je dozvoljavao dodjelu državne pomoći po benevolentnijim uslovima u odnosu na rigidna pravila EU u vanpandemijiskim vremenima sadržao je ključan uslov za dodjelu pomoći – da preduzeće nije u poteškoćama na 31.12.2019. godine.

Podsjećam da je plan restrukturiranja za MA, donešen i usvojen 2012. godine, bio dobar put za vraćanje posrnulog avio preduzeća na održivi način poslovanja. Kao što u CG često biva, teorija je jedno, a praksa potpuno drugo. Plan restruktiriranja i njegova realizacija vrlo brzo su pokazali da namjere političara nisu bile iskrene i MA je postao teren za političko zapošljavanje. Dakle, MA nisu ugasili niti rigidna pravila EU o državnoj pomoći niti negativna odluka Agencije. MA je platio ceh lošeg upravljanja u kombinaciji sa maksimalizacijom uloge političkih partija pri zapošljavanju.

Doći u situaciju da zbog neodgovornog upravljanja kompanijom Crna Gora bude predmet pisma komesara za proširenje Olivera Varheljija u kojem je jasno upozorena da mora poštovati pravila dodjele državne pomoći na koju se obavezala Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i da je 5 članica spremno da tuži državu zbog kršenja tih odredbi SSP-a. Na kraju, ostaje činjenica da Crna  Gora još uvijek nije naučila lekciju o političkoj (ne)odgovornosti prilikom donošenja važnih odluka čije posljedice se osjete kako na planu slabljenja crnogorske ekonomije tako i na planu napretka Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *