Radulović: Očekujem da će do 2029. svaki milimetar pruge biti rekonstruisan

Dodajte komentar

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore da je dosadašnje isporučivanje rezultata u resoru kojim rukovodi rezultat posvećenosti i drugačijeg pristupa poslu. Razvoj saobraćajne infrastrukture jedan je od prioriteta, a izvođačima radova poručuje da će svako kršenje ugovora sa državom i probijanje rokova rezultirati raskidom ugovora.
Kaže da je nakon stupanja na dužnost intenzivirao radove sa izvođačem na dionici Tivat – Jaz.

“Progres je napravljen, i očekujem da će se problem gužvi riješiti. Jasno je da moraju da prilagode termin radova zbog sezone. Iako turizam nije moj resor, moramo tu da obezbijedimo bolji prilaz turista u Boki Kotorskoj. Ekspropriacija je skoro završena.Očekuje se kraj radova u januaru 2026. godine”, naveo je Radulović.

Kaže da nikome od izvođača ne vjeruje na riječ, te da će sve da pregleda.

“Cijelu smo Crnu Goru obišli u poslednjih par mjeseci. Gledali smo dionicu Ribarevine – Berane, i konstatovali da to ide nekim dobrim tempom. Moja poruka izvođačima je da ćemo raskinuti ugovor ukoliko u ugovorenim rokovima ne isporuči ono što je dogovorio sa državom. To mora da bude nova praksa i standard”, istakao je Radulović.

Navodi da je dobio garanciju da će put Rožaje – Špiljani biti gotov do 15. juna.

“Ja neću više da prihvatim kašnjenje. Ako ga ima, hoću da utvrdim ko je kriv”, navodi Radulović.

Ističe da je izgradnja tunela Lubnice – Jezerine, je trajala mnogo više od predviđenog roka.

“Dobili smo obećanje da će do 1. juna tunel biti pušten za saobraćaj za sve kategorije vozila”, naveo je on.

Naglašava da je ova vlada servis građana.

“Tu smo da bismo riješili probleme. Odlučili smo da ćemo da spojimo Željeznički prevoz sa Održavanjem željezničkih voznih sredstava, i time spasili cijeli taj sektor”, kaže on.

Naglašava da je jako bitno da se napravi jak željeznički sistem da bi se obezbijedilo funkcionisanje Luke Bar.

“Niko neće ostati bez posla. U narednom periodu stavićemo taj sektor na noge. Već u junu – julu ćemo potpisati ugovor o nabavci novih vozova. Očekujemo tri voza, ali nadamo se da ćemo uspjeti da nabavimo i četvrti za tih 30 miliona eura”, kaže Radulović.
Ističe da je rok za nabavku je dvije godine.

“Neko iz prethodnih vlada treba da odgovara za nerad. Ja imam jasnu viziju kako želim da izgleda željeznički sektor u narendih par godina. Svaki milimetar pruge treba da bude rekonstruisan”, naglasio je Radulović i najavio sanaciju i rekonstrukciju pruge u narednom periodu kroz fondove.

Očekuje da će do 2029. godine svaki milimetar pruge biti rekonstruisan.

Ocijenio je da su i ACG i kompanija ToMontenegro spremni za sezonu.

“ACG će imati 40 destiancija. Najave da će biti ova sezona fantastična je relana. Moramo unaprijediti aerodromsku infrastrukturu. Zato smo nastavili sa koncesijama”, istakao je Radulović.

Napominje da ne smijemo bez državne avio-kompanije.

“Bitno je da imamo nacionalnu avio-kompaniju kad tokom zime low-costeri neće da lete u CG. Imamo trenutno 4 aviona u floti. Ide se ka proširenju flote, u špicu sezone TO Montenegro će imati 17 destiancija. Fokus je na Turskoj. Moramo da se prilagodimo tržištu, sve ide kako treba i zadovoljan sam kako to funkcioniše”, naglasio je ministar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *