Dajmon: Kamatne stope rastu i do osam odsto

Dodajte komentar
Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon

Izvršni direktor banke JPMorgan Chase, Džejmi Dajmon, upozorio je da bi kamatne stope u SAD mogle da porastu i do osam odsto.

Vjerovatno jedan od najvećih svjetskih bankara rekao je da se njegova banka pripremila za skok kamatnih stopa zbog “upornih inflatornih pritisaka”, prenio je BBC.

Medij napominje da su centralne banke širom svijeta podizale kamatne stope u pokušaju da priguše rast cijena, ali kako inflacija u SAD postepeno opada, postoje velika očekivanja da će Federalne rezerve SAD (Fed) smanjiti stope ove godine.

U svom godišnjem pismu akcionarima, Dajmon navodi da je banka spremna za “veoma širok raspon” stopa, od dva do osam odsto ili čak više, zbog potencijalno visoke državne potrošnje i potrebe da se obuzda rast cijena.

Dejmonovi komentari dolaze u vrijeme kada se američke kamatne stope kreću u rasponu od 5,25 odsto do 5,5 odsto. Fed će svoju sledeću odluku o tome na koji način će se kretati kamatne stope donijeti krajem mjeseca.

Medij napominje da više kamatne stope podstiču štednju i smanjuju zaduživanje za kupovinu stanova i poslovna ulaganja, a dovode i do uravnoteživanja privrede i ublažavanja pritisaka koji podižu cijene.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *