Sve popularnije: Ovo su cijene montažnih kuća

Dodajte komentar

Građevinska industrija se izmijenila pod uticajem novih trendova te je i u toj oblasti ekonomičnost ključna.

U tome leži razlog velike popularnosti montažnih kuća jer proizvođači garantuju uštedu i vremena i novca, a mogućnosti individualnog dizajna su gotovo beskonačne. Kvadrat ovakvih nekretnina je zabeležio poskupljenja poslednjih godina, a trenutno košta u prosjeku oko 350 eura u sivoj fazi gradnje, a “ključ u ruke” se naplaćuje oko 500 eura.

U zavisnosti od budžeta klijenta, montažne kuće se, dakle, kupuju u sivoj fazi ili po principu ključ u ruke. Siva faza je tradicionalno jeftinija jer ne podrazumijeva priključivanje struje, vode i sličnih instalacija koje vlasnik kasnije sam sprovodi. Posmatrajući u tom svijetlu, model “ključ u ruke” je mnogima isplativiji jer je u toj fazi stambeni objekat odmah useljiv.

Na jednom specijalizovanom sajtu za prodaju montažnih kuća se navodi da su cijene kvadrata za prvu fazu iznosi od 350-400 eura za “standard modele”, dok je za takozvane “optimal” modele kuća cena od 400-500 eura, a za “premium” i “pasiv” modele od 500-590 eura. “Ključ u ruke” za prvu kategoriju kuća košta oko 520-560 eura, a preostale kategorije se kreću u cjenovnom rasponu od 620-650 eura, preko od 700-750 eura, do 750-780 eura, prenosi Blic.

Nešto niža cijena po kvadratu se može naći na drugoj internet-stranici i iznosi 320 eura za sivu fazu, odnosno oko 500-600 eura za “ključ u ruke”.

Prizemne montažne kuće do 50 kvadrata

Zainteresovani za manje kuće do 50 metara kvadratnih mogu kupiti ovakvu nekretninu za 18.290 eura. To je ponuda jednog proizvođača za sivu fazu, dok “ključ u ruke” ceni 30.580 eura.

Raspored prostorija podrazumijeva da ova jednoetažna nekretnina ima veliku dnevnu sobu (oko 12 kvadrata), zatim spavaću sobu, kupatilo, kuhinju, predsoblje, kupatilo i prostranu terasu (7,4 kvadrata).

Montažna kuća od 30 kvadrata se može naći za 17.750 eura, a u fazi “ključ u ruke” je cijena veća za nekoliko hiljada eura, odnosno iznosi 26.700 eura. Ima tri sobe.

Mali montažni objekat od svega 27 kvadratnih metara neto površine se može pazariti za 15.720 eura, odnosno 23.650 eura u završnoj fazi. Ova kuća je pogodna da obavlja funkciju vikendice, za šta je najčešće i kupuju. Ima dve sobe, kupatilo, predsoblje i terasu.

Prizemne montažne kuće od 50 do 100 kvadrata

Na internetu se može naći i ponuda da jedna solidna montažna kuća od 80 kvadrata (neto) košta 32.150 eura u sivoj fazi. Ukoliko želite da dobijete ključ i odmah se uselite, platićete 52.340 eura. Precizirano je da je ova nekretnina na sprat i da ima 6 soba, uključujući i ostavu i terasu.

Prizemnu porodičnu kuću od 66 kvadrata možete “montirati” ako platite 24.380 eura, a useliti se za 39.850 eura.

Prizemne montažne kuće od preko 100 kvadrata

Iako su najpopularnije montažne kuće manje kvadrature jer im primjena može biti raznolika, sve se više kupuju i velike nekretnine od preko 100 kvadratnih metara, za imanja ili velike placeve, na primjer.

Tako se na jednoj stranici može posebno pogledati ponuda za ovu kvadraturu. Na primjer, kuću bruto površine 113, odnosno neto 101 kvadrat kompanija montira za 37.000 eura, odnosno za 61.000 eura za model “ključ u ruke”. U pitanju je prizemni model koji je veoma zahvalan za porodicu jer ima 6 soba i vrlo je prostran.

Nekretnina od 135 kvadratnih metara košta 51.920 eura ili 81.590 u zavisnosti od faze koju izabere.

Plaćanje montažne kuće

Dinamika plaćanja montažnih kuća zavisi od politike kompanije koja ih proizvodi i u krajnoj liniji od dogovora vlasnika i kupca. Evo nekih od primjera:

  • 50 odsto prilikom potpisivanja ugovora o kupovini/prodaji montažne kuće,
  • 20 odsto na dan početka montaže,
  • 20 odsto na dan završetka montaže i grubih radova,
  • 10 odsto u toku izvođenja zanatskih radova, a pre primopredaje montažne kuće.

U zavisnosti od politike poslovanja firme koja se bavi izgradnjom montažnih kuća, plaćanje se može obaviti i pomoću kredita. Krediti za montažne kuće se dobijaju slično kao za klasično izgrađene stanove, te je i tu ključan uslov kreditna sposobnost klijenta.

Prednosti montažne gradnje

Montažna gradnja je naročitu popularnost dobila tokom pandemijskog perioda, kada su ljudi masovno pohrlili ka mirnim mjestima u prirodi, tražeći idealnu kuću za odmor. Mnogi ih biraju kao za dugoročni stambeni prostor.

Montažna kuća je svaka kuća čiji se elementi izrađuju u fabrici i u kontrolisanim uslovima, a potom se sastavlja na licu mjesta. Temelj je jedini dio koji se pravi na samom građevinskom zemljištu.

Najčešće se izrađuju od drveta, ali nerijetko i od armiranog betona. U tom slučaju se postavlja dodatni termoizolacioni sloj uglavnom od stiropora.

Imaju dobru termičku izolaciju. Zidni paneli se najčešće izrađuju od ekoloških OSB ploča obloženih gips-kartonskim pločama. Sve to doprinosi dobroj energetskoj efikasnosti ove vrste nekretnina.

Mnogi naglašavaju jednostavno održavanje, kao i ekološku stranu ove vrste gradnje, kao glavne prednosti dok je drugima važna sloboda dizajniranja po mjeri. Montažne kuće imaju garanciju trajnosti od 30 do 50 godina, a neke procjene su da mogu trajati i do 100 godina.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *