Hedge fondovi povlače se iz dionica, upitno smanjenje kamata

Dodajte komentar
Foto: NYSE

Na finansijskim tržištima moglo bi se ostvariti ono čega su se ulagači jako pribojavali prošle jeseni – da će Fed još dugo zadržati visoke kamatne stope.

Posljednjih dana berzanski indeksi više ne postižu rekorde, ali su svakim danom na istorijskom vrhuncu cijene zlata.

Danas će u SAD-u biti objavljeni podaci o inflaciji u martu, mjerenoj Indeksom potrošačkih cijena (PCI). Predviđa se da će Core PCI (isključujući hranu i energiju) rasti za 3,7 posto na godišnjem nivou. To je nešto bolje od februarske temeljne inflacije (3,7), ali još uvijek znatno iznad ciljanih dva posto.

Time se smanjuje vjerovatnoća Fedovog junskog smanjenja kamata. Početkom godine većina je očekivala pad ključne kamatne stope Feda s 5,50 na 4,0 posto, no sada se čini sve izglednijim da će ovogodišnje ukupno smanjenje biti upola manje, ne 150 baznih bodova, nego 75. Neki vjeruju da čak i te su prognoze preoptimistične, a središnjeamerički menadžer imovinom Vanguard smatra da smanjenja kamata vjerovatno uopšte neće biti.

Uz prijetnju realizacije scenarija “više za duže” (veće kamate na duže vrijeme), kupci rizičnih instrumenata gube dah nakon vrlo ohrabrujućeg prvog kvartala, a povlače se i hedge fondovi. Kako je izvijestio Goldman Sachs, prošle nedjelje zabilježena je najagresivnija prodaja hedge fondova od sredine januara.

Njujorški berzanski indeksi Dow Jones prošle su nedjelje izgubili više od dva posto (najviše ove godine), a i nova sedmica je obojena crveno. UI dionice su takođe odbijene. Nvidia je juče skliznula na 830 dolara i tako je već 15 posto udaljena od rekorda. Korekcija prema dolje naravno ne iznenađuje, budući da je smjer od kraja oktobra strmo uzlazni. Time je dividendni prinos indeksa S&P 500 pao na samo 1,35 posto, što je jedan od najnižih prinosa i već sasvim blizu rekordno niske nivoe iz prvog kvartala 2000. (1,12 posto).

Na sjednici ECB-a u četvrtak gotovo sigurno neće snižavati kamate koje su trenutno rekordno visoke na četiri posto (ako je riječ o pasivnoj kamati). No, moglo bi se dogoditi da Evropska centralna banka jasno naznači da planira sniziti stope u junu.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *