WoB povezao i osnažio zajednicu žena koje mogu da daju doprinos na ključnim ekonomskim pozicijama

Dodajte komentar

Polaznice prve generacije “Women on Boards”, inspirativne liderke, izabrane u izuzetno konkurentnoj selekciji govore o značaju programa za lični, ali i razvoj kompanija:

WoB povezao i osnažio zajednicu žena koje mogu da daju doprinos na ključnim ekonomskim pozicijama

Nastavljamo sa predstavljanjem učesnica prve generacije “Women on Boards” programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja.

Investiciono-razvojni fond je kroz ovaj program pokazao da prepoznaje snagu ženskog liderstva i doprinos koji žene daju u oblasti korporativnog upravljanja, te da ima jasnu viziju kakve to benefite donosi jačanju ekonomskog rasta i razvoja. Prve godine realizacije programa IRF je uspio da osnaži, obuči u relevantnim oblastima i umreži 21 liderku, među kojima su i Marija Šuković, Biljana Radusinović i Ana Đurović, a koje mogu samouvjereno i energično da daju doprinos na ključnim pozicijama u korporativnom odlučivanju.

Šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost (SCC), Marija Šuković entuzijastično vodi tim koji doprinosi konstruktivnoj i produktivnoj razmjeni mišljenja sa jasnim ciljem da crnogorsku ekonomiju učini konkurentnijom za poslovanje. Nakon završenog Američkog univerziteta za menadžment i tehnologiju u Dubrovniku 2004. godine, karijeru je započela kao ekonomski stručnjak na projektu „Uspostavljanje kreditno garantne institucije“, a zatim je angažovana na projektu „Upravljanje ekonomskim reformama u Crnoj Gori“, oba finansirana od strane EU. 2007. godine dobija angažman u javnoj upravi i u periodu od narednih deset godina pokriva pozicije: savjetnice predsjednika Vlade i šefice Biroa za odnose sa građanima, savjetnice potpredsednika Vlade za evropske integracije, savjetnice u Ministarstvu ekonomskog razvoja u Odjeljenju za ekonomske odnose sa inostranstvom, šefice Jedinice za multilateralnu koordinaciju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Od kraja 2016. godine, obavljala je funkciju izvršne direktorice Savjeta stranih investitora Crne Gore, do decembra 2018. godine kada je imenovana na sadašnju funkciju.

“Blagovremen i konstruktivan dijalog javnog sektora, prije svega, ključnih ministarstava i institucija, sa privrednim udruženjima, je od posebnog značaja za rad SCC i unapređenje poslovnog ambijenta. Inkluzivan poslovni ambijent je preduslov za ekonomsko osnaživanje žena, pa je zadovoljstvo biti dio projekta Women on Boards, imajući u vidu da projekat direktno utiče na dostizanje rodne ravnopravnosti u našem društvu, uz sve ekonomske benefite koje ono donosi”, kazala je Šuković.

Izvršna direktorka za upravljanje ljudskim resursima u kompaniji One, Biljana Radusinović se nakon dugogodišnjeg iskustva u oblasti upravljanja ljudskim resursima, priključila ovoj telekomunikacionoj kompaniji u januaru 2015. godine. Smatra da je ključno vjerovati u talente ljudi, te podržati njihov razvoj. Isto to je, prema riječima Radusinović, program IRF-a “Women on Boards” pružio prvoj generaciji polaznica programa – vjeru i podršku.

“Osim toga, program nas je dodatno povezao u jednu snažnu zajednicu žena koje se međusobno osnažuju, podržavaju i inspirišu. Svaka od nas može da da svoj doprinos cilju oko kojeg nas je program i okupio – a to je više žena na pozicijama odlučivanja,” navodi Radusinović.

Radusinović ističe da je ponosna na činjenicu da kompanija One prepoznaje ovu temu kao izuzetno važnu, te to pokazuje i u praksi, budući da imaju gotovo ravnopravan odnos muškaraca i žena na svim nivoima u organizaciji, od početnih do liderskih.

“Duboko sam uvjerena da je između ostalog, i u tome razlog kontinuiranog uspjeha naše kompanije. Nadam se da će brzo i ostale kompanije i organizacije u Crnoj Gori slijediti naš primjer,“ kaže Radusinović, dodajući da u Crnoj Gori postoji veliki potencijal žena na svim pozicijama koje našoj zemlji mogu omogućiti da, u jako izazovnim trenucima, ide naprijed.

Zadovoljstvo programom nije krila ni Ana Đurović, Izvršna direktorica i vlasnica kompanije Brain Code, koja se bavi razvojem ljudi, procesa i kompanija. Do osnivanja sopstvene kompanije, profesionalnu karijeru je obavljala gotovo dvije decenije u telekomunikacionoj kompaniji Crnogorski Telekom, na liderskim pozicijama. U tom dugom razdoblju učestvovala je i vodila mnogobrojne domaće i internacaionalne projekte, iz oblasti finansija, korisničkih servisa i oblasti ljudskih resursa. Između ostalog, bila je jedan od mentora na projektu Deutsche Telekoma: “Digitalne kompanije u kojima se ljudi razvijaju i vrše pozitivan uticaj”. Ana je magistar ekonomskih nauka iz oblasti Poslovnog upravljanja – medjunarodno poslovanje preduzeća. Ima objavljene naučne radove na temu transformacije organizacione kulture prilikom preuzimanja preduzeća, kao i na temu liderstva u vremenu diigitalne ere i vještačke inteligencije. Sertifikovani je NLP trener i licenirani lobista Crne Gore.

“Program ‘Women on Boards’ je odlično strukturiran i koncipiran, sproveden od strane inspirativnih i stručnih trenera, podržan od EBRD-a, uz vođstvo fantastičnog IRF tima, na čelu sa  tadašnjom izvršnom direktoricom IRF-a  Irenom Radović, koja nam je bila cijelo vrijeme ne samo podrška, već i model i primjer  ženske snage i liderstva. Program ‘Women on Boards’ mi je pružio ne samo značajne uvide i znanja, već i priliku da se povežem s inspirativnim ženama liderima”, kazala je Đurović.

Mišljenja je da dugoročni i održivi uspjeh kompanija i društva ne može se postići bez sinergije između muškaraca i žena na najvišim upravljačkim pozicijama. Naša raznolikost donosi ne samo različite perspektive, već i jedinstvenu kreativnost i inovativnost koja je ključna za rješavanje kompleksnih poslovnih izazova. Kroz dijalog, podršku i međusobno uvažavanje, gradimo snažne strategije koje odražavaju potrebe i vrijednosti društva u kojem poslujemo”, poručila je Đurović.

Program „Women on Borads“ po prvi put u Crnoj Gori okupio je žene, liderke koje su tokom šest modula od eminentnih stručnjaka imale priliku da uče o brendiranju, strateškom i finansijskom upravljanju, te liderstvu. Stečena znanja i vještine već sada su u prilici da koriste u svojim kompanijama, kao stručan i nepokolebljiv kadar.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *