Novi Sad 8. put domaćin Konferencija #JedanRegionJednoTržište – Korak ka zajedničkom tržištu EU

Dodajte komentar

Novi Sad će 15. aprila 2024. godine, 8. put za redom biti domaćin Konferencije #JedanRegionJednoTržište – Korak ka zajedničkom tržištu EU (#OneRegionOneMarket – A Step Towards Common Market of the EU).

Programska platforma okuplja više od sto pedeset učesnika, donosioce odluka i predstavnike poslovne zajednice sa prostora regiona Zapadnog Balkana kao i predstavnike međunarodnih finansijskih institucija, sa ciljem afirmacije ideje zajedničkog regionalnog tržišta putem regionalne ekonomske saradnje. Uvažavajući nužnost dijaloga na teme od značaja za regionalne okvire – slobodno kretanje ljudi, unapređenje kvaliteta života na lokalnom nivou, poboljšanje poslovnog okruženja, ovogodišnje izdanje otvara priliku da napori koji se čine na polju regionalne saradnje, kroz različite inicijative u godinama za nama, dobiju svoju potvrdu i neophodnu podršku.

“Želimo da čujemo od regionalnih poslovnih lidera šta misle o politikama koje za cilj imaju čvršću regionalnu povezanost zasnovanu na evropskim načelima – slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala. Da li su zadovoljni kako zeleni koridori funkcionišu u praksi? Kako do njihovog proširenja i efikasnog povezivanja sa evropskim koridorima? Koje su praktične posledice integracije graničnih prelaza? Šta još možemo učiniti da podržimo ove i druge politike kako bismo bili sigurni da postoji praktična korist za sve? Priznavanje diploma, stručnih kvalifikacija, pojednostavljivanje procedura, a u službi kreiranja jedinstvenog tržišta rada na prostoru Zapadnog Balkana, susreće se sa kojim preprekama u dnevnom poslovanju? Kako do novih mogućnosti za čvršće umrežavanje poslovnih zajednica u regionu uklanjanjem preostalih prepreka dubljoj regionalnoj ekonomskoj integraciji i stvaranju regionalnog zajedničkog tržišta? Konačno, kako pomenuto iskomunicirati na relaciji privatno – javno uz garancije implementacije, dugoročnosti i održivosti?”, navode organizatori.

Agendu možete pogledati na ovom linku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *