Kako se troši novac poreskih obveznika u Americi? (infografika)

Dodajte komentar

Uobičajeno pitanje svakog poreskog obveznika u SAD je: „Za šta se koristi moj novac od poreza?“

Kako bi odgvorio na ovo pitanje VisualCapitalist je na pravio infografiku potrošnje savezne vlade SAD-a prema funkcijama, na primjeru za 1 dolar.

Podaci su za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra 2023. iz američkog Biroa za fiskalnu službu.

Glavne oblasti potrošnje američke vlade

Socijalno osiguranje je najveći državni trošak i na koji odlazi 22% poreza. Potpisan zakonom 1935. godine, program je trebao osigurati od “opasnosti i životnih promjena”. U praksi je to značilo stvaranje sistema doprinosa u vezi sa radom u kojem radnici osiguravaju vlastitu penziju porezima koji se plaćaju dok su zaposleni.

Međutim, starenje stanovništva ugrožava njegovu održivost jer kako se sve više ljudi penzioniše i koristi beneficije, sve je manje aktivnih radnika koji doprinose sistemu.

Source: Visualcapitalist.com

Zdravstvo i Medicare zajedno iznose 28% državne potrošnje. Najveći zdravstveni trošak su grantovi državama za Medicaid, koji pomaže u pokrivanju medicinskih troškova za osobe s nižim primanjima. Medicare je, s druge strane, federalno zdravstveno osiguranje za osobe starije od 65 godina, kao i za mlađe osobe sa invaliditetom.

Nacionalna odbrana čini 13% državne potrošnje. Ovo uključuje plaćanje vojnog osoblja, operativne troškove i troškove održavanja kao što su gorivo, kupovinu aviona i brodova, te istraživanje i razvoj. Iako je četvrto u smislu procentualne potrošnje, ovo još uvijek doprinosi najvećem vojnom budžetu na svijetu – sa priličnom maržom.

U međuvremenu, Income Security (takođe sa 13% učešća) pokriva programe kao što su naknada za nezaposlene, pomoć u ishrani i pomoć za stanovanje. Takođe postoje dodatne penzije i invalidnine koje nisu pokrivene socijalnim osiguranjem.

Odmah iza — i još uvijek daleko ispred svih ostalih državnih rashoda — su otplate kamata na državni dug, koje čine oko 11% rashoda podržanih porezom.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *