Dodik će pokušati da zaobiđe sankcije osnivanjem nove banke

Dodajte komentar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u narednim nedjeljama biti riješeno pitanje banke koja će obavljati unutrašnji platni promet, čime će pravnim i fizičkim osobama u Srpskoj biti omogućeno obavljanje platnog prometa.

Dodik je istakao da SAD “tu neće moći ništa učiniti, iako su moćne i neprijateljski raspoložene prema Republici Srpskoj”, prenosi Srna, ali nije naveo više detalja.

O osnivanju nove banke govorilo se i prije. U junu prošle godine premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da treba formirati banku u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se izbjegle “ucjene pojedinih banaka” na finansijskom tržištu.

Višković je tada rekao da Vlada RS-a razmatra mogućnost da od nadležnog suda zatraži ubrzanje procedura u vezi sa stečajem Banke Srpske, nakon čega bi se pristupilo osnivanju nove banke u vlasništvu RS-a, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Republika Srpska je ranije bila vlasnik Banke Srpske, nastale nakon što je Vlada RS-a 2013. godine preuzela propalu Balkan Investment Bank. Banka Srpske otišla je u stečaj 2017.

Problemi sa zatvaranjem računa zbog sankcija u posljednje vrijeme pritišću Dodikovo okruženje. Političari, ali i kompanije iz BiH, koji su dospjeli pod američke sankcije, suočili su se ozbiljnim posljedicama američkih kaznenih mjera jer im banke zatvaraju račune, a među njima je i Integral inženjering koji gradi u Hrvatskoj i trenutno izvodi radove na priključnoj cesti od novog mosta kod Gradiške do autoceste prema Zagrebu.

Dodik je na popisu osoba pod američkim sankcijama još od 2017. godine, kada je označen osobom čije je djelovanje prijetnja sprovođenja Daytonskog sporazuma.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *