Dioničarima Save Re gotovo deset posto veća dividenda

Dodajte komentar

Dioničari Save Re na ovogodišnjoj će skupštini odlučivati o predlogu da se 27,1 milion eura od 57,5 miliona eura dobiti na dan 31. decembra 2023. rasporedi za isplatu dividende.

To znači 1,75 eura bruto po dionici, što je 9,4 posto više od isplaćene dividende za 2022. Datum održavanja skupštine još nije poznat.

Predlog za isplatu dividende formulirali su na sjednici nadzornog odbora u četvrtak nadzornici i članovi uprave Save Re, objavilo je danas reosiguravačko društvo putem internet stranica Ljubljanske berze. Uzimajući u obzir broj vlastitih dionica, predloženi iznos za isplatu dividende dioničarima iznosi 42 posto neto dobiti grupe za 2023. godinu, dodaju.

Nadzorni odbor u četvrtak je prihvatio i revidirano godišnje izvještaje Sava i Sava Reosigurateljne grupe za 2023. godinu. Oni se ne razlikuju od nerevidiranih podataka koje je prije mjesec dana na konferenciji za novinare iznio predsjednik Uprave Save Re Marko Jazbec.

Sava je u 2023. godini poslovala je uspješno i bolje od planiranog, uprkos izuzetno štetnim događajima u Sloveniji, te je ostvarila neto dobit od 64,7 miliona eura, što je 37,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Opseg poslovanja porastao je za 14,4 posto na 910,1 miliona eura, rekao je tada Jazbec.

Rastu obujma poslovanja najviše je doprinijela bruto premija neživotnih osiguranja, koja je na domaćem tržištu porasla za 19,5 posto, a na stranom tržištu za 21,7 posto. Rast je ostvaren iu životnim osiguranjima, i to za 7,5 posto na domaćem te 13,6 posto na stranom tržištu.

Prošle je godine Sava Re svojim dioničarima isplatila dividendu u iznosu od 1,60 eura bruto po dionici, no Jazbec nije želio nagađati što ih očekuje ove godine. Ustvrdio je samo da namjeravaju slijediti dividendnu politiku prema kojoj bi Sava Re za dividendu trebala izdvajati 35 do 45 posto neto dobiti Sava osiguravajuće grupe, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *