Tripković: Ambiciozna ideja da će do 2030. najavljeni projekti biti završeni

Dodajte komentar

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Pavle Tripković smatra da je ambiciozna ideja da će do 2030. godine svi najavljeni infrastrukturni projekti biti završeni, ali smatra da je realno postići rezultate ukoliko postoji ambicija.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić najavio je da će šest najvažnijih infrastrukturnih projekata koji se odnose na drumski saobraćaj, biti gotovo do 2030. godine: dva auto-puta Bar – Boljare sa prioritetnom dionicom Mateševo – Andrijevica, Jadransko jonski auto-put, brze ceste Bijelo Polje – Pljevlja – Sarajevo – Bar – Ulcinj – Albanija, obilaznica oko Budve, Luštica – Hrvatska i Andrijevica – Peć što bi koštalo Crnu Goru oko sedam milijardi eura.

Tripković je u emisiji “Budimo budni – pitajte Vladu” kazao da problem putovanja po dva sata od grada do grada pravi veliku frustraciju, zagađenje i bezbroj problema, što predstavlja naročito lošu sliku za turiste.

S tim u vezi, sprema se pomorska linija Dubrovnik – Bar, što će nada se Tripković, jedan dio saobraćaja izmjestiti.

“Takođe, u procesu je izrada idejnog rješenja za zaobilaznicu Bokokotorskog zaliva. To su ideje za sad”, kazao je Tripković podsjetivši i da se radi izgradnja Bulevara Jaz – Tivat.

Tripković je naveo da nas i ove sezone očekuju saobraćajne gužve.

“Niti je dobra infrastruktura nit imamo novca, samo imamo veliku volju. Što se tiče auto-puteva to je u nadležnosti Monteputa, nadamo se da će oni iskoristiti priliku i dokazati sebe i donijeti nešto novo. Imamo i Upravu za saobraćaj, i oni dobrom dinamikom rješavaju makar u posljednje vrijeme Otvoren je tunel Lubnice posle dugo vremena. Rožaje – Špiljani bi trebalo da bude otvoreno do sredine juna…dakle ide se redom. Sporna je dionica Ribarevine – Berane, ona se isto radi, tu će biti malo zakrčenja. Nijesu idealni uslovi, slažem se, ni uopšte dobri ali postoji velki napredak”, kazao je on.

Na pitanje da li je realno očekivati da dionice budu gotove do 2030. godine, Tripković navodi da je realno ukoliko bi se “svi uozbiljili” i radili punom parom.

“Za to će nam trebati malo prevaspitanja, mada česte promjene vlasti dovode do situacija da se započnu neki projekti a posle se ne nastavljaju kako bi trebalo”, istakao je on.

Veliki je problem sa radnom snagom, i uvozom radne snage.

Ambiciozna je ideja da će do 2030. svi najavljeni infrastrukturni projekti biti završeni, ali Tripković smatra da čovjek postiže rezultate ukoliko ima ambiciju.

“Neka bude do 2035. i svi ćemo biti srećni. Malo nas je proces aktiviranja evropskih sredstava i grantova usporavalo. Mnogo je razloga koji mogu to da uspore, ali se radi punom parom”, naveo je Tripković.

Teško je očekivati da će do kraja godine otpočeti radovi na dionici Mateševo – Andrijevica, upravo zbog rada po evropskim pravilima.

Kod puta Lubnice – Jezerine je pod istragom SPO.

“Tu šta se desilo utvrđivaće tužilaštvo. Geološki projekat je bio loš, nanizalo se i niz loših projekata što je prouzrokovalo troškove i kašnjenje. Bio je kovid, radovi oko ski centra, promjena na tržištu građevinskog materijala… To su kardinalne stvari koje ne bi smjele da se događaju”, zaključio je Tripković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *